Zelenskyy: Eurovisie Songfestival 2023 wordt in Oekra´ne gehouden

Na de overwinning van Oekraïne op het Eurovisie Songfestival 2022 is president Volodymyr Zelenskyy dolgelukkig en wil hij het concours volgend jaar in zijn land houden. "Onze moed maakt indruk op de wereld, onze muziek verovert Europa! Volgend jaar organiseert Oekraïne Eurovisie! Voor de derde keer in onze geschiedenis", zei Zelenskyy op de nieuwszender Telegram. Hij gelooft dat dit niet de laatste overwinning zal zijn.

Zelenskyy verwees ook naar de oproep van de Kalush Orchestra-band bij de ESC om de door Russische troepen belegerde havenstad Mariupol te redden. "We doen er alles aan zodat de Oekraïense stad Mariupol op een dag deelnemers en gasten van Eurovisie zal verwelkomen. Vrij, vredig, herbouwd", schreef Zelenskyy.

In Oekraïne werd de overwinning van de band Kalusha Orchestra op het Eurovisie Songfestival in Turijn met euforie begroet. "Dit is onze gemeenschappelijke overwinning voor ons Oekraïne. Dit is een overwinning ter nagedachtenis aan iedereen die is omgekomen", zei  televisiepresentator Timur Mirosjnychenko vannacht. "We winnen op muzikaal vlak en..." zei hij, toen brak hij en begon te huilen.

De ESC-winnaars willen de oorlog in Oekraïne nog meer onder de aandacht brengen. "We hebben tegenwoordig veel verdriet in Oekraïne omdat onze mensen van alle kanten worden geblokkeerd en niet uit de Azov Steelworks kunnen komen", vertelde rapper Oleh Psyuk van de band Kalush Orchestra aan de pers. De staalfabriek van Mariupol ligt onder Russisch vuur. "We hebben hulp nodig om deze mensen vrij te krijgen."

De Oekraïner raadde aan om informatie te verspreiden over wat er in zijn land gebeurt, erover te praten en te proberen de regeringen en autoriteiten te benaderen. "Het is zo belangrijk", zei de artiest, die de komende dagen met zijn band weer afreist naar Oekraïne.

Naar eigen zeggen wist de muzikant nog niet wat Psjuk in zijn land te wachten stond en of hij in het leger zou moeten vechten. "We zijn klaar om zoveel mogelijk te vechten en tot het einde te gaan", zei hij. Zorgen houden niet op bij de grens. "Al mijn vrienden, familie en geliefden zijn nog in Oekraïne, waar ik ook ben." Soms biedt het volgens Psjuk meer troost om bij hen te kunnen zijn.