VS:10 doden bij schietpartij supermarkt, dader pleit 'onschuldig' te zijn

In de Amerikaanse stad Buffalo (New York) heeft een man in een supermarkt meerdere mensen neergeschoten. Volgens persbureau AP zijn daar minstens tien mensen bij omgekomen. De politie heeft geen aantal slachtoffers genoemd, maar deelde wel mee wel dat de schutter is aangehouden.

Update 10.50 uur: De vermeende moordenaar - die ter plaatse werd gearresteerd - is een 18-jarige blanke man die was uitgerust met een kogelvrij vest, een helm en een camera om zijn misdaad live op sociale media uit te zenden, vertelde politiechef Joseph Gramaglia van Buffalo aan verslaggevers. Volgens de politie werden tien mensen gedood en raakten drie anderen gewond. Onder hen waren 11 mensen zwart en twee blank, in deze overwegend Afro-Amerikaanse wijk Buffalo.

Commissaris Gramaglia legde uit dat de vermeende moordenaar eerst vier mensen neerschoot op de parkeerplaats van de Amerikaanse supermarkt Tops, waarbij drie van hen omkwamen, voordat hij de supermarkt binnenging. Daar schoot een bewaker, een voormalig gepensioneerd politieagent, de aanvaller neer, maar doordat hij een kogelvrij vest droeg raakte hij niet gewond en schoot daarop de bewaker neer.

Toen de politie halverwege de middag ter plaatse kwam, richtte de schutter zijn pistool op zichzelf, maar gaf zich uiteindelijk over aan de politie, aldus commissaris Gramaglia. Erie County Sheriff John Garcia noemde de aanval "een racistisch gemotiveerde haatmisdaad" gepleegd door "het vleesgeworden kwaad".

De aanvaller, die een camera bij zich had, probeerde of begon zijn misdaad uit te zenden op het Twitch-platform. Het bedrijf zei dat het "verbijsterd" was om te horen over de schietpartij en voegde eraan toe dat de gebruiker "voor onbepaalde tijd van onze service is geschorst en dat we alle passende maatregelen nemen, inclusief het controleren van accounts op het opnieuw uitzenden van de stream." Een woordvoerder van Twitch zei dat het bedrijf de livestream minder dan twee minuten nadat het geweld begon, verwijderde. 

In het bijzijn van de pers heeft de plaatselijke aanklager John Flynn al aangekondigd dat de verdachte zal worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade.

De burgemeester van Buffalo, een Afro-Amerikaan, Byron Brown, verduidelijkte op de lokale televisie New York One dat de vermeende moordenaar uren had gereisd om zijn misdaad te plegen in een overwegend zwarte buurt van Buffalo.

Onderzoekers bekeken zaterdag een zogenaamd manifest van 180 pagina's dat online was geplaatst in verband met de schietpartij, vertelden twee federale wetshandhavingsbronnen aan CNN. Het manifest zou zijn geschreven door een persoon die beweert Payton Gendron te zijn die de aanval bekent.

De auteur van het manifest zegt dat hij al eerder munitie had gekocht, maar pas in januari serieus werd met het plannen van de aanval. De auteur gaat ook verder over zijn perceptie van de afnemende omvang van de blanke bevolking en claims van etnische en culturele vervanging van blanken. Een deel van het document is geschreven in vraag-en-antwoordvorm.

De auteur van het manifest schrijft het internet als bron voor de meeste van zijn overtuigingen en beschrijft zichzelf als een fascist, een blanke supremacist en een antisemiet.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de schietpartij "als een haatmisdaad en een daad van racistisch gemotiveerd gewelddadig extremisme", aldus een verklaring van de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland.

Payton Gendron uit Conklin, New York, werd zaterdag beschuldigd van moord met voorbedachten rade, zei Erie County District Attorney John J. Flynn in een persbericht. Conklin ligt op ongeveer drie en een half uur rijden van Buffalo.

Gendron werd zaterdagavond voorgeleid aan de hoofdrechter van de Buffalo City Court, Craig Hannah, op beschuldiging van moord met voorbedachten rade, aldus het persbericht van de officier van justitie.

Hij pleitte onschuldig, vertelde Hannah. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij een maximale gevangenisstraf van levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating. En er kunnen nog meer aanklachten volgen, zeiden functionarissen.

"Mijn kantoor werkt nauw samen met het US Attorney's Office en onze partners in wetshandhaving op het gebied van mogelijk terrorisme en haatmisdrijven. Dit is een actief onderzoek en er kunnen aanvullende aanklachten worden ingediend", zei Flynn in een verklaring.

Gendron zal op de ochtend van 19 mei terugkeren naar de rechtbank voor een hoorzitting over een misdrijf, aldus de vrijlating. Hij zal in hechtenis blijven zonder borgtocht.

Eerdere berichtgeving:
Volgens getuigen zou de schutter de supermarkt rond 14.30 uur lokale tijd zijn binnengewandeld en opende hij het vuur. De schutter wordt omschreven als een 18-jarige man, die gekleed was in een militair uniform. Voorafgaand aan de schietpartij publiceerde hij online een manifest waarin hij zichzelf een witte supremacist noemde. Hij zou de schietpartij Live hebben gestreamd via Twitch. 

De autoriteiten onderzoeken of de dader een racistisch motief had. De supermarkt staat in een wijk waar vooral zwarte Amerikanen wonen.