Liverpool klopt Chelsea na strafschoppen en verovert eerste FA Cup sinds 2006

Liverpool heeft zaterdag voor de achtste keer in de clubgeschiedenis de FA Cup gewonnen. De ploeg van coach Jürgen Klopp was in de finale op Wembley na strafschoppen te sterk voor Chelsea. Na 120 minuten bleef het 0-0. In de strafschoppenserie was Liverpool met 7-6 de sterkste.

Liverpool kreeg na ruim een half uur een domper te verwerken. Mohamed Salah moest er geblesseerd af. In de eerste helft had Liverpool het betere van het spel, met Luis Díaz als uitblinker. De Colombiaanse aanvaller bezorgde de Chelsea-verdediging constant problemen met zijn individuele acties. In de achtste minuut kopte Salah over, nadat Díaz eerder een schot gekeerd had zien worden door doelman Édouard Mendy.

Chelsea kwam langzaamaan beter in de wedstrijd en kreeg via Christian Pulisic, Marcos Alonso en Romelu Lukaku kansen om de score te openen. Vlak voor rust liet Jota na om Liverpool op voorsprong te zetten. Chelsea begon sterk aan de tweede helft en stichtte gevaar via Alonso en Pulisic. Beide ploegen creëerden daarna kansen, maar kwamen niet tot scoren.

In de slotfase was het Hakim Ziyech die voor Chelsea het veld in mocht en hij creëerde een aantal kansen. Uiteindelijk werd er niet gescoord. In de verlenging werd Virgil van Dijk meteen gewisseld bij Liverpool. De verlenging kon schriftelijk worden afgedaan. Strafschoppen waren nodig. César Azpilicueta miste namens Chelsea, waarna Sadio Mané verzuimde de strijd te beslissen. Vervolgens zag Mason Mount zijn inzet gekeerd worden en maakte voormalig Willem II-verdediger Kostas Tsimikas het wel af.

Beide ploegen speelden ook al de finale van de League Cup tegen elkaar. Toen was het ook 0-0 en won Liverpool de bloedstollende serie met 11-10. Liverpool veroverde de FA Cup voor het eerst sinds 2006. Eerder wonnen The Reds de Engelse beker in 1965, 1974, 1986, 1989, 1992 en 2001.