Turkije sluit niet de deur voor NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

Ongeacht zijn kritiek op Finland en Zweden, sluit Turkije de deur niet voor hun toetreding tot de NAVO, zegt een woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan. Maar Turkije wil met beide landen onderhandelen, zegt Ibrahim Kalin, die ook Erdogans adviseur buitenlands beleid is.

Vooral Zweden steunt de militante Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Dit raakt de nationale veiligheidsbelangen van Turkije. Erdogan zei vrijdag dat hij er niet mee in kon stemmen dat Zweden en Finland lid worden van de NAVO. Alle NAVO-leden zouden moeten instemmen met toelating, inclusief Turkije.

Noorwegen staat honderd procent achter Finland en Zweden als de twee landen het lidmaatschap van de defensiealliantie aanvragen, zei de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeld na haar aankomst op de informele bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Een dergelijke stap zou de Noordse samenwerking versterken. Dit is een historisch moment.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. Het is belangrijk dat alle NAVO-leden hier eenheid tonen, zegt Hoekstra.

Slowakije is ervan overtuigd dat alle NAVO-landen de plannen van Zweden en Finland zullen steunen. Dat zei de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Ivan Korcok tijdens de speciale NAVO-bijeenkomst in Berlijn. Korcok sprak zich ook uit voor verdere militaire hulp aan Oekraïne. Op de vraag hoe lang NAVO-bondgenoten Oekraïne kunnen steunen, zegt hij: "Tot ze wint." Rusland heeft de oorlog politiek gezien verloren.