Mountainbikers Schwarzbauer en Neff sprinten naar shorttrackwinst

De derde World Cup voor de cross-countrymountainbikers wordt deze week afgewerkt in het Tsjechische Nove Mesto. Daar stonden vrijdagavond de gebruikelijke openingswedstrijden op het programma: de shorttrackwedstrijden, zondag gevolgd door de olympische afstanden op de cross-country.

Vrouwen
Met een niet al te lastig parcours én tegenwind op de rechte stukken was er niet echt een recent voor een ontsnapping. Dat bleek en tot in de slotfase bleef een zeer grote groep bij elkaar, wat pas veranderde toen de in supervorm verkerende Australische Rebecca McConnell het gas open trok.

Een paar dames konden volgen en in de slotfase nam Jolanda Neff de leiding over. De Zwitserse ging erop en erover en in de laatste meters kwam McConnell tekort: Neff won, voor McConnell. Jenny Rissveds uit Zweden werd nog nét derde, nadat de Zwitserse wereldkampioene Sina Frei een meter tekort kwam. Anne Terpstra werd achtste, Anne Tauber twaalfde en Lotte Koopmans 37e.

Mannen
Het beeld bij de mannen was niet anders, hoewel de grote groep hier zelfs nog langer bij elkaar bleef. Het werd een grote sprint met ruim het halve veld er nog bij, alleen was één man veel beter: de Duitser Luca Schwarzbauer stak met kop en schouders boven de rest uit en won verrassend, mét een forse voorsprong. De Brit Thomas Pidcock werd tweede, voor de Zwitser Filippo Colombo. David Nordemann moest genoegen nemen met de 36e positie.