Baanrenster Uneken pakt Nations Cup-podium, Havik maakt indruk

In het Canadese Milton is een deel van 's werelds beste baanrenners neergestreken voor de tweede etappe van de UCI Nations Cup. Vrijdagnacht (Nederlandse tijd) werd de tweede finalesessie afgewerkt, met wisselend Nederlands succes.

Sprint vrouwen
Voor de Nederlandse vrouwen eindigde de dag iets vroeger dan gehoopt: Laurine van Riessen sneuvelde in de kwartfinales tegen wereldkampioene Emma Hinze uit Duitsland, Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet gingen er een ronde eerder uit. Hinze schopte het tot de finale en in twee mooie duels rekende ze daar af met de Canadese thuisfavoriete Kelsey Mitchell. Plek drie was voor de Colombiaanse Martha Bayona, die met Lauriane Genest de tweede Canadese in twee heats klopte.

Scratch vrouwen
De volledige tien kilometer bleef het gros van het peloton bij elkaar, met in de loop van de race wat dames die eraf wapperden aan de achterkant. Er werd uiteindelijk gesprint en daarin was wereldkampioene Martina Fidanza de sterkste: de Italiaanse legde de Nederlandse Lonneke Uneken er net op. Uneken werd fraai tweede, de Amerikaanse Lily Williams completeerde het podium.

Scratch mannen
Vincent Hoppezak en Roy Eefting waren er namens Nederland bij, maar een echte topprestatie zat er niet in. De Brit Rhys Britton ging er halverwege vandoor en pakte een ronde voorsprong, waardoor hij vanaf dat moment relatief eenvoudig naar de winst kon koersen. Erik Martorell sloeg namens Spanje in de slotfase een gat en pakte plek twee, de Italiaan Mattia Pinazzi kwam in de laatste meters nog over Tuur Dens uit België heen voor plek drie.

Afvalkoers vrouwen
Uneken kende een uitstekende tweede koers van de dag en schopte het tot de laatste vier. De Nederlandse viel als laatste vóór het podium af, vervolgens haakte de Britse Sophie Lewis af. De strijd om de winst werd gewonnen door de Amerikaanse Jennifer Valente, die Silvia Zanardi uit Italië zo naar de tweede plek verwees.

Afvalkoers mannen
Yoeri Havik reed een indrukwekkende race en zat er laat in de koers nog altijd bij. Na net ontsnapt te zijn aan uitschakeling sloeg de Nederlander zowaar een verrassend groot gat, waardoor de rest aan moest poten. De Amerikaan Gavin Hoover haakte af bij Jules Hesters, waarna de Belg de enige overgebleven achtervolger was. Hij pakte Havik terug en de Nederlander was leeg, dus ging de winst naar Hesters - Havik nam genoegen met een keurige tweede plek.

Kilometer tijdrit mannen
Geen Nederlandse deelname, wel een verrassende winnaar: de Chinese mannen komen niet zo vaak in actie op topniveau, maar Xue Chenxi liet met een winnende tijd van 1:00,754 minuten zien dat ze het wel degelijk kunnen. In 1:01,013 ging plek twee naar Nicholas Kergozou de la Boussiere uit Nieuw-Zeeland, voor de 1:01,105 van de Colombiaan Santiago Ramirez.

Individuele achtervolging vrouwen
In de twee races om de podiumplaatsen zagen we twee keer een duel tussen Australië en Italië. In de kleine finale was Silvia Zanardi een flinke maat te groot voor Amber Pate: in 3:31,924 minuten won ze met dik vier seconden voorsprong. Australië pakte echter wél de winst: Maeve Plouffe rekende in de finale in 3:29,324 minuten af met Vittoria Bussi, die constant op achterstand reed en uiteindelijk bijna drie seconden toe moest geven.