Groot-BrittanniŽ: een man voor 'kale' uitschelden is seksuele intimidatie

Een man aanspreken op zijn kaalheid tijdens zijn werk staat gelijk aan seksuele intimidatie. Dat heeft een driekoppige Britse rechtbank bepaald.

Het is volgens hen vergelijkbaar met een vrouw aanspreken op de grootte van haar borsten, oordelen ze in een rechtszaak over een arbeidsconflict van een elektricien. Na een grove woordenwisseling met zijn baas, waarbij de werknemer werd uitgescholden voor 'kale kut' (bald cunt) had de elektricien een boze brief geschreven naar de directie van het bedrijf.

Vanwege de brief kreeg de man de zak waarop hij naar de rechter stapte om zijn ontslag, na een 24 jarig dienstverband, aan te vechten. Het ontslag was onterecht, oordeelde de rechtbank, maar veel opvallender is de uitspraak over de bewuste scheldkanonnade.

Kaalheid komt vaker voor bij mannen, en is daarom een toespeling op iemands sekse. De rechtbank trekt het daarom gelijk met het maken van een opmerking over de borsten van een vrouw. "We begrijpen dat er op de werkvloer wel vaker grove taal gebruikt werd, maar met deze persoonlijke aanval op het uiterlijk van de man, ging zijn chef de grens over", volgens  de rechtbank. 

Het ontslag kan niet ongedaan worden gemaakt, maar de ontslagen werknemer kan een schadevergoeding tegemoet zien. De hoogte van deze vergoeding is nog niet bekend.