Bouwman verslaat Mollema en wint zevende etappe Giro d'Italia

Koen Bouwman heeft de zevende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Nederlander van Jumbo-Visma was de sterkste in de spint van een kopgroepje van vier, met daarbij ook Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Bouwman is ook de nieuwe leider in het bergklassement. 

De zevende etappe van Diamate naar Potenza, een loodzware heuvelrit van 196 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters, perfect gemaakt voor de vluchters, zeker omdat aankomende een loodzware bergrit op het programma staat.

Vanuit het begin van de etappe draaide dan ook uit op één grote strijd om in de goeie vlucht te geraken. Mathieu van der Poel liet zich meermaals van voren zien, maar de winnaar van de eerste etappe geraakte niet in de juiste vlucht. Na zeventig kilometer ontstond er uiteindelijk een kopgroep, met daarbij maar liefst vier Nederlanders op een kopgroep van zeven. Bouwman, Dumoulin, Mollema en Poels hadden het gezelschap van Camargo, Formolo en Villella.

De kopgroep nam een ruime voorsprong en de winnaar zat in de kopgroep van zeven. Poels moest al vroeg passen, en later moesten ook Camargo en Vilella eraf, waardoor we een kopgroep van vier kregen met daarbij drie Nederlanders.

Op de verschillende beklimmingen probeerde Dumoulin het verschil te maken, maar hij kreeg Formolo en Mollema niet los. Bouwman moest op een van de beklimmingen passen, maar kon op eigen tempo terugkeren, waarna Dumoulin in de slotkilometers de kaart trok van Bouwman. De Nederlander van Jumbo-Visma had onderweg al aangetoond dat hij de snelste was en dat bleek ook bij de finish. Hij sprintte Mollema en Formolo uit het wiel en boekte zijn mooiste zege uit zijn carriere.

In het algemeen klassement veranderd er niks, waardoor Juan Pedro López aan de leiding blijft staan.