Voor Beter OV: "Busuitval Meppel - Groningen economisch delict'

Het uitvallen vanavond van de treinvervangende busdiensten tussen Meppel en Groningen en tussen Meppel, Hoogeveen en Assen is een economisch delict. Dat constateert reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV.

Wegens spoorwerkzaamheden rijden er geen treinen tussen Meppel en Groningen. Daarvoor in de plaats heeft de NS vervangende bussen gehuurd, maar vanavond rijden er nauwelijks bussen op dit traject. De ingehuurde touringcaronderneming heeft dus niet de capaciteit geleverd die hij wel aan de NS verkocht had.

Onduidelijk is op dit moment, op welke wijze de NS dit busvervoer heeft geregeld, maar in alle gevallen is het niet rijden van de beloofde bussen een economisch delict. Of de bussen nu hadden moeten rijden op grond van een aanbesteding, een onderhandse opdrachtverlening of een beschikbaarheidscontract, in alle gevallen heeft de busonderneming wel een betaalde opdracht aanvaard en daarmee andere ondernemingen deze opdracht voor de neus weggekaapt, terwijl de beloofde capaciteit niet kon worden geleverd. Hierdoor is de markt verstoord, niet alleen ten koste van andere busondernemingen, maar vooral met de reiziger als gedupeerde.

Voor Beter OV onderzoekt de mogelijkheden om een strafklacht in te dienen en in samenwerking met de NS een behoorlijke schadeloosstelling voor gedupeerde reizigers te verkrijgen.