Voor Beter OV: 'Compenseer gedupeerden personeelstekort'

Voor Beter OV is bezorgd over de gevolgen van het tekort aan rijdend personeel en onderhoudsmensen bij de NS. Reeds geruime tijd wordt door reizigers geklaagd over te grote drukte in treinen die korter zijn dan gebruikelijk, en nu heeft de NS het inkorten en opheffen van treinen tot beleid verheven. De reizigersclub verlangt compensatie voor gedupeerde reizigers.

Op korte termijn wordt het veel bejubelde “elke tien minuten een trein” op de route Nijmegen - Rotterdam teruggedraaid. Daarnaast waarschuwt de NS dat ook op andere trajecten in de dienstregeling zal moeten worden gesneden en dat het inkorten van treinen vaker voor zal gaan komen.

Reizigers dienen te worden gecompenseerd voor deze verslechteringen, vindt Voor Beter OV. Zo dient Geld Terug Bij Vertraging te worden toegekend op basis van de volledige dienstregeling, en niet op basis van de beperkte dienstregeling. Ook wanneer mensen een te drukke trein aan zich voorbij laten gaan om de volgende, minder drukke trein te nemen, dienen zij daarvoor te worden gecompenseerd. Ook dient de door de Rijksoverheid toegekende vergoeding voor het wegens de nasleep van de Corona-pandemie afgenomen aantal reizigers te geschieden op basis van de volledige dienstregeling. Indien de NS die volledige dienstregeling niet biedt, dient een evenredig deel van deze beschikbaarheidsvergoeding te worden overgeheveld naar het stads- en streekvervoer, voor zover daar wél de volledige dienstregeling wordt geboden.

Naast het door de NS reeds uitnodigen van gepensioneerde medewerkers om in deeltijd terug te komen, doet Voor Beter OV nog een tweetal aanbevelingen.

* Ga tijdelijk soepel om met het aantal rijtuigen dat een conducteur maximaal mag begeleiden, zodat treinen niet wegens conducteurstekort hoeven te worden ingekort;

* Zet het renoveren van treinstellen (zoals de verbouwing van dubbeldekstreinen in de Haarlemse werkplaats) op een lager pitje en leg de nadruk op regulier onderhoud en reparaties (en desnoods tussenrevisies in afwachting van de geplande grondige renovatie) , zodat het aantal beschikbare treinen zo goed mogelijk op peil blijft.

Voor Beter OV en NS hebben afgesproken contact te blijven onderhouden over de personeelsproblemen en de gevolgen voor de reizigers.