Do good, feel great: loop een gezond ommetje tegen eenzaamheid

We weten allemaal dat je een rondje wandelen goed is voor je gezondheid. Lekker buiten zijn geeft je energie, onthaast en verbetert je creativiteit. Maar niet iedereen kan even makkelijk een ommetje maken. En samen is vaak ook gewoon leuker.

Matchen
Daarom organiseert doing good platform NLvoorelkaar samen met wandelapp Ommetje van de Hersenstichting in de week van 30 mei de ‘Samen om’ challenge. Meedoen betekent avontuur: voor je volgende ommetje wordt je gematched aan een buurtgenoot die ook graag even samen naar buiten gaat.

Dubbele impact
Meedoen betekent dubbel impact maken: op jezelf (hallo gezonde hersenen), maar ook een ander en je buurt. Want je gaat matchen met mensen die graag samen een ommetje lopen. Zoals de oude dame in het verzorgingshuis om de hoek, vluchtelingen of jongeren met een beperking. Of je ontmoet een nieuwe buur en ruimt tijdens jullie rondje gelijk het zwerfafval op.

Beweging
Anne van Roosmalen van NLvoorelkaar legt uit waarom iedereen mee zou moeten doen: “We horen altijd dat iedereen iets goeds wil doen. Maar ja, wat en wanneer en hoe dan. Met deze challenge gaat dat op een speelse manier: een half uurtje lekker lopen, naar buiten, bijzondere mensen ontmoeten én impact maken. We komen met z’n allen letterlijk in beweging tegen eenzaamheid, een groot maatschappelijk probleem dat door corona alleen maar is gegroeid.”

Eenzaamheid verminderen of voorkomen
Wist je dat bijna de helft van Nederland zegt zich eenzaam te voelen? Door de corona (lockdowns) is dit alleen maar toegenomen. Op NLvoorelkaar, waar mensen ook een maatje kunnen vinden, verdubbelde de vraag. Eenzaam zijn heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid en je hersenen. Depressieve klachten, stress en zelfs een grotere kans op Alzheimer. Beter voorkomen dan genezen dus. "Vandaar dat we deze challenge organiseren om heel Nederland uit te dagen om samen een ommetje te lopen. Alleen samen lopen we eenzaamheid de wereld uit”.

Met je collega's
Steeds meer bedrijven geven werknemers de kans om onder werktijd hun tijd en talent in te zetten voor de maatschappij. Deze challenge kun je ook samen met collega’s doen. Zo gaan collega’s van de Volksbank en YoungCapital op 30 mei aan de wandel met bewoners van verzorgingstehuizen of begeleid wonen huizen uit de buurt.

Meedoen
Loop je ook mee? Op NLvoorelkaar.nl/ommetje kun je je vanaf 20 mei opgeven. Familie, collega’s en vrienden kun je nu al uitdagen om ook mee te doen. Vanaf 30 mei kun je ook via de Ommetje-app deelnemen aan deze challenge. Zo ontvang je ook 10 extra XP punten, mocht je naast al die impact nog een reden nodig hebben om mee te doen.