Champions League op de schop; UEFA doet wel beetje water bij de wijn

De UEFA heeft dinsdag tijdens een vergadering met verschillende partijen een akkoord bereikt over het nieuwe format van de Champions League en de overige Europese toernooien. De Europese voetbalbond moest wel water bij de wijn doen.

Zo gaat het aantal groepswedstrijden op verzoek van verschillende clubs niet naar tien maar naar acht, laat de UEFA dinsdagmiddag weten in het persbericht. Het zogeheten Zwitserse model, waarin één ranglijst wordt gehanteerd maar de 36 clubs (nu nog 32) niet allemaal tegen elkaar spelen, wordt wel in stand gehouden.

De achterdeur is alsnog gesloopt. Oorspronkelijk wilde de UEFA invoeren dat de twee clubs met het hoogste coëfficiënt (lees: de Europese grootmachten) die zich niet zouden plaatsen via de eigen competitie, toch nog konden meedoen aan het miljardenbal. Dit zou te veel gaan lijken op de vervloekte 'Super League' en daarom pleitten verschillende clubs ervoor de coëfficiëntenachterdeur te schrappen. 

De vier extra tickets gaan nu naar het vijfde land op de UEFA-ranking, een kampioen via de kampioenenroute in de kwalificatie en de twee landen die, gemeten aan de UEFA-coëfficiëntenlijst het best presteren in Europa. Op basis van het huidige seizoen zou dat zijn Engeland (21,000 punten) en Nederland (19,200 punten). In de Premier League zou de vijfde plaats in dat geval ook toegang geven tot het miljardenbal, in de Eredivisie zou de nummer twee zich ook rechtstreeks plaatsen en de nummer drie play-offs spelen. 

Ook de Europa League en Conference League gaan werken volgens het Zwitserse model. De Europa League krijgt eveneens acht wedstrijden in de groepsfase. De Conference League-teams spelen zes wedstrijden in de groepsfase. Alle Europese duels blijven midweeks gespeeld gaan worden.