Pidcock overtuigend naar World Cup-winst op mountainbike, McConnell oppermachtig

De tweede ronde van de World Cup cross-country in het mountainbiken is zondag afgewerkt in Albstadt. Op het snelle doch lastige Duitse parcours waren er twee oppermachtig, met name in het tweede deel van de wedstrijden.

Vrouwen
Een viertal vrouwen bepaalde het tempo in de beginfase van de race: Loana Lecomte uit Frankrijk, de Zweedse Jenny Rissveds, Rebecca McConnell uit Australië en de Française Pauline Ferrand Prevot. Die moest er al vrij snel af, terwijl McConnell en Rissveds zich ook los reden van Lecomte.

Vanuit het achterveld kwam de piepjonge Oostenrijkse kilometervreter Mona Mitterwallner alsmaar verder naar voren, tot ze bij Lecomte en de Zwitserse Alessanda Keller aan was gekomen in de strijd om plek drie. Voorin leek Rissveds de sterkste, maar McConnell plaatste in de voorlaatste ronde een aanval en reed in rap tempo een forse voorsprong bij elkaar.

McConnell was vertrokken en pakte na de winst in de shorttrack op vrijdag ook de winst in de hoofdrace van zondag. Rissveds moest knokken om plek twee vast te houden, want Mitterwallner was er vandoor gegaan bij Lecomte en Keller en opende de jacht. De Zweedse hield vol en werd tweede, Mitterwallner's indrukwekkende koers eindigde met een derde plek en dus een eerste echte World Cup-podium bij de senioren.

Anne Terpstra was op plek acht de beste Nederlandse, voor Lotte Koopmans (35e), Anne Tauber (37e) en Sophie von Berswordt, die de finish niet haalde.

Mannen
Aanvankelijk bleef er een aanzienlijke groep bij elkaar, maar de knuppel werd in het hoenderhok gegooid door Thomas Pidcock. De jonge olympisch kampioen voerde het tempo op en alleen Nino Schurter, Alan Hatherly en Mathias Flückiger konden volgen.

Het drietal werd gelost door Pidcock en kreeg gezelschap van Titouan Carod, terwijl de Britse leider een onoverbrugbare voorsprong bij elkaar reed. De achtervolgende groep raakte Flückiger in de voorlaatste ronde kwijt: de achterband van de Zwitser gaf de geest.

Vlad Dascalu sloot ondertussen aan bij de groep, terwijl Hatherly afhaakte en ook Carod het moeilijk kreeg. Achter de ongenaakbare Pidcock, die freewheelend over de finish kwam, sprintte Schurter naar plek twee, vlak voor Dascalu en ruim voor Carod. David Nordemann was op de 43e plek de enige en dus beste Nederlander.