F1: Uitslag Grand Prix van Miami

Max Verstappen heeft de eerste Formule 1 Grand Prix van Miami op zijn naam geschreven. De Nederlander vocht een fraai duel uit met kampioenschapsleider Charles Leclerc die als tweede eindigde. Carlos Sainz mocht als derde man mee naar het podium.

De race op het 'stratencircuit' van Miami ging van start zonder de Aston Martins op de grid. De bolides stonden met brandstofproblemen in de pits, maar konden wel deelnemen. Leclerc vertrok van poleposition en was goed weg, net als Verstappen die als derde vertrok en Sainz verschalkte. Daarachter zakte Lewis Hamilton terug van zes naar acht en teamgenoot George Russell viel drie plekken terug naar vijftien. Waar Russell bleef hangen in het veld zette Hamilton de weg naar voren in, want hij lag na zes ronden weer op plek zes. Verder naar achteren was Guanyu Zhou de eerste uitvaller van de dag.

Vooraan probeerde Leclerc een gaatje te slaan met Verstappen die de Monegask even liet gaan, maar langzaam het gaatje weer dichtreed. Na acht ronden was de eerste aanval op start/finish direct raak. De Nederlander reed langzaam maar zeker weg bij de Monegask, Sainz en Sergio Perez. Het viertal had niets te duchten van Valtteri Bottas achter hen. Verder naar achteren waren er fraaie gevechten rond de Aston Martins die hun best deden naar voren te komen. Onder meer Sebastian Vettel haalde Alexander Albon op een mooie manier in.

Van de toppers stopte Leclerc als eerste in ronde 24, twee ronden later gevolgd door Verstappen die vlak voor zijn nog niet gestopte teamgenoot Perez weer naar buiten kwam. De Mexicaan kwam net als Sainz snel naar binnen. De stop bij laatstgenoemde duurde veel langer, waardoor Perez na zijn eerdere problemen weer aan kon sluiten in het gevecht voor plek drie. Verstappen hield Leclerc op ruim zeven seconden, terwijl Sainz en Perez afhaakten bij de leiders.

Na ruim veertig ronden was het Fernando Alonso die Pierre Gasly in de eerste bocht aantikte. De Fransman verloor hierdoor posities en veel tijd. Niet veel later leek de band rechtsachter bij de AlphaTauri lek te zijn, waarna hij Lando Norris aantikte die rechtsachter een band verloor en op het circuit tot stilstand kwam. Er volgde eerst een virtual safety car, gevolgd door een echte safety car. Veel coureurs grepen de mogelijkheid aan om banden te wisselen. Zo haalde Red Bull Perez binnen voor zijn tweede stop.

De top tien was als volgt: Verstappen, Leclerc, Sainz, Perez, Bottas, Hamilton, Russell, Alonso, Mick Schumacher en Esteban Ocon. Na 46 ronden bracht Verstappen het veld weer op gang. Leclerc opende de aanval op Verstappen, terwijl Perez in het kielzog van Sainz zat. Achter dit viertal maakte Bottas een foutje, waardoor de Fin de Mercedessen aan zich voorbij zag gaan. Op verser rubber ging Russell Hamilton voorbij voor plek vijf. Verder naar achteren waren stevige gevechten waarbij Vettel en Schumacher elkaar raakten in de eerste bocht en zo punten weggooiden.

Verstappen werd na 57 ronden afgevlagd na een fraai gevecht met Leclerc. De Monegask eindigde op plek twee, voor Sainz. Perez pakte plek vier, voor Russell, Hamilton, Bottas, Ocon, Alonso en Albon.