Fraser-Pryce sprint naar supertijd, Coleman rent nu wél in Tokyo

Het was een prima weekeinde voor de liefhebbers van de atletiek. In de World Athletics Continental Tour, het niveau onder de Diamond League, stonden twee evenementen op het programma: één in Nairobi en één in Tokyo, respectievelijk zaterdag en zondag.

Nairobi
In het kolkende stadion in Kasarani, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, werd de avond afgesloten met een groot feest: Ferdinand Omanyala bezorgde de Keniaanse fans zowaar de winst op de 100 meter, door in een rappe 9,85 seconden af te rekenen met de Amerikaanse favoriet Fred Kerley (9,92).

De 200 meter werd in 20,05 seconden een prooi voor de Canadees Aaron Brown, terwijl thuisfavoriet Abel Kipsang op de 1500 meter indruk maakte door solo naar de winst te lopen in 3:31,01 minuten. De 5000 meter werd uiteraard een Keniaans feestje, in 13:12,19 minuten aangevoerd door Jacob Krop.

Het hoogtepunt van de dag wat niveau betreft vond plaats op de 100 meter bij de vrouwen. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce knalde er naar een geweldige tijd van 10,67 seconden, slechts vijf vrouwen - inclusief de Pocket Rocket zelf - waren ooit sneller. Op de andere onderdelen bleven de prestaties wat achter, hoewel de 9:04,95 minuten voor de Kazachse Keniaanse Norah Jeruto op de 3000 meter steeplechase ook netjes was.

Tokyo
In de Japanse hoofdstad streek men neer in het stadion waar vorig jaar de olympische medailles verdeeld werden. Christian Coleman mocht vanwege een dopingschorsing niet in actie komen op de Spelen, maar dit keer rende de Amerikaanse sprinter wél in Tokyo: hij won de 100 meter in een matige 10,09 seconden.

Op de 400 meter ging Coleman's landgenoot Michael Norman er met een keurige tijd van 44,62 seconden met de winst vandoor, terwijl Rai Benjamin in 48,60 seconden de 400 meter horden won. De beste prestatie bij de vrouwen was voor Kendra Harrison, die de 100 meter horden won in 12,76 seconden, niet echt een wereldtijd.