Ncuti Gatwa uit Sex Education nieuwe Doctor Who

De BBC heeft vandaag onthuld wie de rol van the Doctor op zich gaat nemen in de Britse Science Fictionserie Doctor Who. Het is de 29-jarige acteur Ncuti Gatwa - die je wellicht kent als de homoseksuele en extravagante Eric Effiong uit de populaire Netflixserie Sex Education - die de sonic screwdriver overneemt van Jodie Whittaker. Of Gatwa's Doctor ook homoseksueel zal zijn zal nog moeten blijken. De acteur zelf wil zijn geaardheid niet openbaar maken en dus is het onbekend of hij zelf homoseksueel is.

Niet alleen Jodie Whittaker vertrekt als Doctor, maar ook showrunner Chibnall stapt op. Onder Chibnall en Whittaker zakte de populariteit van de serie in tot een absoluut dieptepunt. Ruim 75% van de kijkers vertrok in de afgelopen jaren, veelal omdat de serie als te woke  werd ervaren.

De BBC haalde daarop voormalig showrunner Russel T. Davies terug, die Doctor Who in de jaren na 2005 opnieuw op de kaart zette.

Of dat nu opnieuw gaat lukken valt nog te bezien. De BBC heeft immers diversiteitsquota waaraan elke leverancier, ook de productiemaatschappij van Davies, zich dient te houden. Dat betekent niet alleen dat er verplicht vaste percentages etnische minderheden, gehandicapten en LGBTIQ+ in grote rollen in beeld dienen te verschijnen, maar ook dat daar op elke afdeling van de leverancier aan voldaan moet worden. Van de catering tot de schrijvers, producenten, regie, muzikanten enzovoort.

Ook dienen bepaalde onderwerpen te worden aangesneden om diversiteit te stimuleren, waardoor schrijvers niet écht vrije hand hebben in welke verhalen ze kunnen vertellen.

Dat dergelijke quota funest kunnen zijn voor de artistieke vrijheden en kwaliteit is in de afgelopen jaren al wel bewezen. Dat er nu al gepromoot wordt met 'de eerste zwarte Doctor' doet vermoeden dat het ook hier wederom een marketing-gimmick is.

Toch hopen Whovians altijd op het beste, en Davies krijgt van velen sowieso al het voordeel van de twijfel. Voor nu is het wachten op de regeneratieaflevering van Whittaker, waar we hoogstwaarschijnlijk de eerste beelden van Gatwa als Doctor zullen gaan zien. En eigenlijk kan het stiekem alleen maar beter worden.

Ncuti Gatwa
Ncuti Gatwa in Sex Education