Nog geen EU-akkoord over Russisch olie-embargo

De EU-landen hebben na dagenlange onderhandelingen nog geen akkoord bereikt over een olie-embargo tegen Rusland. Er wordt nog steeds gewerkt aan garanties voor bepaalde landen die zich in een bijzondere situatie bevinden met betrekking tot de olievoorziening via pijpleidingen uit Rusland, zo hebben het Franse voorzitterschap van de Raad en de Commissie van de EU bekendgemaakt. In de afgelopen dagen hebben zij intensief vergaderd over compromisvoorstellen en is er belangrijke vooruitgang geboekt.

De besprekingen op alle niveaus zullen begin komende week worden voortgezet om het sanctiepakket zo snel mogelijk af te hameren, aldus het voorzitterschap. De EU-Commissie had voorgesteld Hongarije, Slowakije en Tsjechië nog meer tijd te geven om de sancties volledig uit te voeren. Bulgarije, bijvoorbeeld, wil ook zo'n vrijstelling. Voor verschillende landen ging het voorstel echter niet ver genoeg. Zij eisten verdere concessies, meer tijd om de mogelijkheid tot sanctie te creëren, maar ook financiële steun.

In diplomatieke kringen geeft men aan nog er hard wordt gewerkt aan technische oplossingen voor de landen in kwestie. Het sanctiepakket kan alleen worden uitgevoerd als alle EU-landen ermee instemmen.