Sebastian Vettel en zijn 'onderbroekenlol' protest in Miami

Na Lewis Hamilton heeft ook Sebastian Vettel kritiek op het draagverbod van sieraden en ondergoed in de Formule 1, omdat hij van mening is dat dit een "persoonlijke zaak" is. De Aston Martin-coureur bespot deze F1-regels op zijn eigen unieke manier en droeg zijn boxershort over zijn racepak heen.

Het verbod op sieraden en onderbroeken in de Formule 1 zorgt nog steeds voor ongenoegen bij de coureurs. Na Lewis Hamilton had ook Sebastian Vettel kritiek op de nieuwe reglementen. "Dit is onze persoonlijke vrijheid. We zijn oud genoeg om onze eigen beslissingen te nemen. Dan zouden we dat ook in de auto moeten kunnen doen", zei de 34-jarige voor de premièrerace in Miami. Eerder had de Duitse racedirecteur Niels Wittich In Miami aangegeven dat hij de controles op het dragen van sieraden en niet-vuurvast ondergoed in de cockpit zou aanscherpen. In de toekomst zouden er officiële documenten moeten worden overlegd dat coureurs geen sieraden of privéondergoed in de auto zouden dragen. Wittich kondigde ook steekproeven aan.

Vettel toonde onbegrip over de nieuwe harde lijn van de leiding. "Het is niet nodig om dit onderwerp op te blazen. Het voelt als een persoonlijk iets gericht op Lewis", zei de Aston Martin-coureur. Als teken van ongehoorzaamheid liep Vettel voor de openingstraining door de pitlane met een grijze boxershort over zijn racepak. 

Het gaat om de gezondheid van de chauffeurs
Hamilton had de verboden al bekritiseerd als "een stap terug voor onze sport" en "heel, heel dom". Hij draagt meestal meerdere oorbellen en andere sieraden op zijn lichaam. Hij wendde zich daarom ook tot het hoofd van de wereldvereniging, Mohammed bin Sulayem. De 37-jarige verscheen op de officiële persconferentie en droeg meerdere ringen aan zijn handen, een reeks kettingen en oorbellen. Na lange discussies gaf hij toe en verwijderde zijn oorbellen. Hij kreeg een uitzonderlijke vergunning voor zijn neuspiercing tot de race in Monaco eind mei.

De wereldvereniging FIA stelt dat de reden voor de maatregelen is dat ringen, kettingen of piercings in noodgevallen een onnodige belemmering kunnen vormen voor eerstehulpverleners en artsen. Daarnaast kunnen sieraden op de huid als warmtegeleider het beschermende effect van overliggende vuurvaste kleding verminderen. 

Het is ook niet toegestaan om commercieel ondergoed te dragen, wat naar verluidt nog steeds gebruikelijk is voor sommige chauffeurs. Alleen kleding die voldoet aan de FIA Formule 1-normen is toegestaan. Vettel protesteerde daar op zijn eigen manier tegen.