Oekra´ne wil Cherson heroveren op Rusland

Net als in Luhansk en Donetsk is Rusland blijkbaar van plan een "volksrepubliek" op te richten in Cherson, Oekraïne. Maar Kyiv wil dat met alle middelen voorkomen en kondigt het plan voor een herovering aan.

De Oekraïense leiding rekent op de herovering van de door Russische troepen bezette stad Cherson in het zuiden van het land. "Er zal geen Volksrepubliek Cherson zijn", zei Mykhailo Podolyak, adviseur van president Volodymyr Zelenskyy, op de Oekraïense radio.

Het gebied zal volledig worden bevrijd, wat het leven zal kosten van veel Russische soldaten, zei Podolyak in Kyiv. Hij reageerde op uitspraken van Moskouse politici en de bezettende macht die Cherson Russisch willen verklaren.

"Rusland is hier voor altijd", zei secretaris-generaal van de partij Verenigd Rusland van het Kremlin, Andrei Turchak, tijdens een bezoek. In Cherson moeten Russische paspoorten worden afgegeven en de roebel wordt het enige betaalmiddel. Dit zou een ontwikkeling zijn zoals de zelfverklaarde "volksrepublieken" van de pro-Russische separatisten in Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne, opgericht in 2014.

Vóór de Russische invasie had Cherson ongeveer 290.000 inwoners, het ligt het aan de benedenloop van de rivier de Dnipro. In de stad protesteert men keer op keer tegen de Russische bezetters.

Vertaling bovenstaande Tweet: Feestelijke posters voor Victory Day werden geïnstalleerd in Cherson