Giro: Etappe 2 - Van der Poel vs Dumoulin om het roze?

De Giro d'Italia is onderweg en op wat voor manier: een geweldige finish van de openingsetappe in Hongarije zorgde vrijdag voor de roze trui voor Mathieu van der Poel, die het in een supersprint nét won van de dit jaar definitief doorgebroken Eritreeër Biniam Girmay.

Zaterdag volgt logischerwijze de tweede etappe: een ruim negen kilometer lange tijdrit in en rond Budapest. Nou staat de startlijst niet bepaald bomvol met absolute kleppers op de tijdrit en dat levert voor de Nederlandse fans een mooie kans op: een heus Nederlands duel om het roze.

Van der Poel kan op een goede dag een uitmuntend potje tijdrijden, zeker op een kort en bochtig parcours, waarop explosiviteit wellicht belangrijker is dan puur tempobeulen. Tom Dumoulin heeft natuurlijk ook een goede tijdrit in de benen en een achterstand van veertien seconden op Van der Poel is niet onoverbrugbaar.

Het lijken de twee voornaamste kandidaten voor het roze te zijn op zaterdag, maar ook Dumoulin's Jumbo-ploeggenoot Tobias Foss kan bepaald niet over het hoofd gezien worden, zeker na zijn indrukwekkende openingstijdrit in de Giro van vorig jaar. Ook João Almeida staat op veertien seconden, dus de strijd kan zeker spannend worden.

De vrijdag onfortuinlijke hekkensluiter Harm Vanhoucke opent de tijdrit zaterdag om 14.00 uur. Foss trekt om 16.23 uur de gashendel open, Dumoulin start om 16.31 uur, Almeida om 16.42 uur en Van der Poel begint er om 16.55 uur als laatste aan. De volledige startlijst is hier te vinden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)