Van der Poel sprint naar winst en is eerste leider in Giro d'Italia

Mathieu van der Poel heeft de eerste roze trui in de Giro D'Italia te pakken. In de openingsrit in Hongarije, van Boedapest naar Visegrád, won hij een sprint bergop van Biniam Girmay.

In de 195 kilometer lange etappe van Boedapest naar Viségrad gebeurde er lange tijd niets. Mattia Bais en Filippo Tagliani reden lange tijd vooruit na een aanval in de eerste kilometer. Het duo van Drone Hopper-Androni Giacottoli nam tien minuten voorsprong op het peloton, waarna het peloton in gang. Snel daalde de voorsprong van Bais en Tagliani en uiteindelijk werden ze op vijftien kilometer van de finish gegrepen.

Het peloton kon zich gaan opmaken voor de laatste tien kilometer. In die laatste kilometers was er nog een valpartij, maar van de klassementsrenners was niemand erbij betrokken. Op de slothelling van de dag opende Lawrence Naesen de aanval, maar de Belg werd al snel gepasseerd door Lennard Kämna. De Duitser deed een poging voor de winst, alleen werd hij in de slotkilometer bijgehaald, waarna Wilco Kelderman de sprint begon. Hij werd al gepasseerd door Biniam Girmay. De Afrikaan leek op weg naar de winst, alleen dat was buiten Mathieu van der Poel gerekend. De Nederlander was in de sprint bergop net te snel voor Girmay en is de eerste leider in de Giro d'Italia.