VN: Zeehavens Zwarte Zee geblokkeerd - 25 miljoen ton graan kan niet weg

Volgens de VN heeft de Russische agressieoorlog een catastrofale impact gehad op de export van landbouwproducten uit Oekraïne. Alle Oekraïense zeehavens aan de Zwarte Zee zijn geblokkeerd en kunnen niet voor export worden gebruikt, legt Josef Schmidhuber van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO in Genève uit.

Bijna 25 miljoen ton graan zou vastzitten. "Het is een krankzinnige situatie die we momenteel in Oekraïne zien", legt Schmidhuber uit. De hoeveelheid graan zou daadwerkelijk geëxporteerd kunnen worden, "maar kan het land niet verlaten simpelweg vanwege het gebrek aan infrastructuur en de blokkade van de havens".

De adjunct-directeur van het FAO-departement voor Markt en Handel legde uit dat de export van landbouwgoederen over de weg en per spoor zeer moeizaam gaat. Veel goederen gaan vanuit Oekraïne naar het buitenland, dus zeetransport is het aangewezen vervoersmiddel. 

Schmidhuber sprak ook over vermeende plundering en vernietiging van landbouwfaciliteiten en goederen door Russische soldaten. Concrete bewijzen zijn daar echter nog niet van.