Giro: Etappe 1 - We gaan van start, Van der Poel in het roze?

Het is weer mei en dus is het eindelijk tijd voor de eerste grote wielerronde van het jaar: de Giro d'Italia! Het Hongarije van Viktor Orban heeft schone schijn te maken met de buitenwereld en dus heeft men de Giro-organisatie rijkelijk betaald om de eerste drie (!) etappes in Hongarije te houden, te beginnen met de openingsetappe op vrijdag.

Olympisch kampioen Richard Carapaz, winnaar van 2019 en nummer drie in de Tour van vorig jaar, wordt toch wel gezien als de voornaamste favoriet voor de eindzege. Simon Yates, vorig jaar derde, en João Almeida, de revelatie van 2020, behoren tot de voornaamste uitdagers, net als wellicht Miguel Angel Lopez en Mikel Landa, als ze dit keer pech kunnen voorkomen. Wilco Kelderman lijkt de voornaamste Nederlandse troef te zijn.

In hoofdstad Boedapest vertrekt het peloton vrijdag om 12.40 uur. Niet echt een groots spektakel met een mooie tijdrit of iets dergelijks, gewoon een standaard rit-in-lijn: 195 kilometer lang, met de finish even ten noorden van de hoofdstad in Visegrad. Onderweg liggen er wat heuveltjes, maar die zijn niet echt interessant en leveren ook geen punten op.

Aan de finish is dat anders: een 5,5 kilometer lang klimmetje met een stijgingspercentage van gemiddeld ruim vier procent zorgt voor de lastige finish én het eerste bergpuntje voor de winnaar. Ideaal voor sprinters die een pittige aankomst goed kunnen verwerken, niet geheel verrassend is Mathieu van der Poel dan ook de grote favoriet. Ook de Eritreeër Biniam Girmay en de Australiër Caleb Ewan worden veel genoemd.

Eurosport is er vanaf 12.10 uur bij en zal de etappe volledig uitzenden, de liefhebber hoeft niks te missen dus. Een uitgebreide dagelijkse voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zal dit keer niet aan de orde zijn, maar hij heeft op het FOK!forum wél weer uitgebreid de deelnemerslijst doorgenomen, waarbij geen detail gespaard wordt...hier te vinden!

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)