Van Kalmthout derde in IndyCar-race Alabama

Coureur Rinus van Kalmthout heeft een top-3-klassering te pakken in de IndyCar Series, net op het moment dat de heilige meimaand begonnen is: die wordt immers afgesloten met de Indianapolis 500. Op het Barber Motorsports Park werd zondag de Grand Prix van Alabama verreden.

Rinus van Kalmthout vertrok voor de tweede keer in zijn nog jonge loopbaan van poleposition, naast Pato O'Ward en voor Alex Palou, Scott McLaughlin, Alexander Rossi en Felix Rosenqvist. De start verliep keurig voor Van Kalmthout en O'Ward, terwijl McLaughlin voorbij ging aan Palou, gevolgd door Rossi, Rosenqvist, Grosjean en de sterk vertrokken Callum Ilott.

Van Kalmthout kende een prima begin en reed na dertig van de negentig ronden nog altijd aan de leiding, op het moment dat de eerste geplande pitstopronde begon - in het middenveld waren meerdere coureurs, gestart op de harde banden, na amper vijftien ronden al binnen geweest voor een eerste stop.

O'Ward was voorin de eerste die stopte, Van Kalmthout volgde een rondje later, net als McLaughlin en Palou. De Nederlander behield ruimschoots zijn positie ten opzichte van de rest, maar kort daarop werd de gele vlag gezwaaid: Ilott maakte in duel met Alexander Rossi een fout en eindigde in de grindbak. Coureurs die vroeg gestopt waren kwamen gelijk nog eens binnen: Grosjean, Josef Newgarden en Colton Herta onder meer.

Van Kalmthout reed zo weer aan de leiding achter de safety car, voor O'Ward, McLaughlin, Palou, Rossi en Rosenqvist, allemaal rijdend op de harde banden. Newgarden en Herta waren op plek zeventien en achttien de eersten die hun tweede stop al achter de rug hadden.

Met een kleine dertig ronden te gaan kwam het gros voor in principe de laatste keer binnen, aangevoerd door Van Kalmthout. O'Ward zat er bovenop, bleef even achter de Nederlander, maar ging er vervolgens toch voorbij. Palou kwam iets later naar binnen en kwam precies tussen O'Ward en Van Kalmthout de baan op, wat de Nederlander op plek drie bracht.

Moeite met het inhalen van achterblijvers zorgde ervoor dat Van Kalmthout Palou moest laten gaan, terwijl de sterk naar voren gekomen Scott Dixon in de buurt kwam. Daar bleef het echter bij: O'Ward pakte de winst, Palou werd tweede en Van Kalmthout finishte toch nog als derde, voor Will Power en Dixon.