Oekra´ne: Kuleba vraagt China om veiligheidsgaranties

In een gisteren in de Chinese staatsmedia gepubliceerd interview heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba China om veiligheidsgaranties gevraagd en scherpe kritiek geuit op Rusland.

"Oekraïne onderzoekt momenteel de mogelijkheid om veiligheidsgaranties te krijgen van permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, waaronder China, en andere grote mogendheden", vertelde Kuleba aan Xinhua News Agency. "Dit is een teken van ons respect en vertrouwen in de Volksrepubliek China." Met zijn 'invasie' brengt Moskou het Chinese infrastructuurinitiatief 'Nieuwe Zijderoute' en de Chinese economie in gevaar. "Wij geloven dat deze oorlog niet in het belang van China is", aldus Kuleba 

Peking had Oekraïne in 2013 beloofd dat ze het land zouden steunen als het zou worden aangevallen of bedreigd met kernwapens. Sinds de invasie van Rusland is de Chinese leiding echter ontwijkend over de kwestie.

De regering in Peking heeft de Russische aanval op Oekraïne niet officieel veroordeeld, maar heeft daarentegen de VS en de NAVO herhaaldelijk beschuldigd van het uitlokken van Rusland en het aanwakkeren van het conflict door wapens aan Oekraïne te leveren.

Tot dusverre hebben de Chinese staatsmedia grotendeels de lijn van Moskou gevolgd en nauwelijks bericht over burgerslachtoffers van Russische aanvallen. Het interview met Kuleba bevatte nu voor Chinese media ongebruikelijke openlijke kritiek op Rusland.