Duitsland: Kanselier Scholz verdedigt zijn Oekra´ne-beleid

De Duitse Kanselier Olaf Scholz verdedigde zijn Oekraïne-beleid in 'Bild am Sontag'. Hij ontving beschuldigingen dat hij te aarzelend en angstig handelt tegenover de Russische agressie. "Ik neem mijn beslissingen snel - en in overleg met onze bondgenoten. Ik sta wantrouwend tegenover overhaaste actie", zei de SPD-politicus. 

CDU-leider Friedrich Merz beschuldigde de kanselier van angst en uitstelgedrag met betrekking tot de Duitse wapenleveringen aan Kyiv deze week. Ook de Oekraïense ambassadeur Andriy Melnyk noemde het beleid van Scholz traag. "Olaf Scholz lijkt het voorbeeld van Angela Merkel te volgen: afwachten, kijken en later beslissen - of niet. Wat ontbreekt is daadkracht en moed", zei hij tegen 'Bild am Sonntag' met het oog op de Duitse reactie op de invasie van het Russische leger.

Scholz maakte duidelijk dat hij bij zijn koers wilde blijven. "Ik ben niet bang genoeg om onder de indruk te zijn van dergelijke beschuldigingen", zei hij. Tegelijkertijd benadrukte hij dat harde kritiek op zijn beslissingen geoorloofd is. "In een democratie is een deel van de oppositie snoeihard tegen je, daar zijn ze voor."