WK Snooker: Achtste WK-finale voor O'Sullivan; Trump overleeft duel tegen Williams

Ronnie O’Sullivan heeft zich voor de achtste maal in zijn indrukwekkende loopbaan geplaatst voor de finale van het WK snooker. Daarin gaat hij het zondag en maandag opnemen tegen Judd Trump, die een regelrechte thriller over de streep wist te trekken. 

De 46-jarige O’Sullivan was in zijn halve finale duidelijk de bovenliggende partij tegen zijn medeklasgenoot uit '92 John Higgins: 17-11. Tot 6-6 ging de wedstrijd nog gelijk op, maar daarna nam de zesvoudig wereldkampioen uit Engeland een comfortabele voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Higgins blijft daardoor op vier wereldtitels staan.

Het wordt in de Crucible Theatre in Sheffield de achtste WK-finale van O’Sullivan, door velen beschouwd als de meest getalenteerde speler aller tijden. Rocket Ronnie was in 2001, 2004, 2008, 2012, 2013 en 2020 de beste ter wereld. Stephen Hendry is recordhouder met zeven wereldtitels. O'Sullivan kan dat nu evenaren. 

Trump plaatste zich eerder op de dag voor de finale door Mark Williams in een ongemeen spannende halve eindstrijd te verslaan: 17-16. Het leek een eenzijdige finale te worden. Trump kwam na de eerste sessie 7-1 voor en even later was het 12-5. Toen kwam de opmars van Williams en kwam terug tot 14-14. Het werd 15-15 en Williams wist zelfs op voorsprong te komen (15-16). Trump kwam gelijk en een alles beslissend frame was nodig. Ook deze frame ontaardde in een regelrechter thriller, waarin Trump als winnaar uit de strijd kwam. 

Voor Trump wordt het zijn derde WK-finale. In 2011 moest hij met 15-18 het hoofd buigen voor John Higgins. In 2019 wist hij met 18-9 van Higgins te winnen. De finale gaat over vier sessies verdeeld over twee dagen.