Poetin overweegt wisselkoers roebel aan goudprijs te koppelen

Rusland onderzoekt de koppeling van de wisselkoers van de roebel aan de goudprijs. Deze stap zal worden besproken met president Vladimir Poetin, zei Dmitry Peskov, woordvoerder van het presidentieel bureau, zonder nader details te geven.

De secretaris van de Russische Veiligheidsraad en een naaste vertrouweling van Poetin, Nikolai Patrushev, hebben onlangs aangegeven dat een dergelijk plan Rusland meer "soevereiniteit" over zijn financiële systeem zou kunnen geven. Patrushev zei dinsdag dat er voorstellen worden uitgewerkt om de waarde van de roebel aan goud en andere grondstoffen te koppelen.

Rusland produceert jaarlijks ongeveer tien procent van het goud in de wereld en is een belangrijke producent van olie, gas, metalen en graan. De Centrale Bank van Rusland zei in maart dat het tot 30 juni goud zou kopen tegen een vaste prijs van 5.000 roebel per gram. Sommige waarnemers zagen dit als een poging om de roebel aan goud te koppelen. Maar twee weken later, nadat de roebel fors was gestegen, trok de centrale bank zich terug en gaf  aan tegen onderhandelde prijzen goud te kopen.