VS belooft Oekraïne extra wapens, Rusland waarschuwt voor verergering conflict

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin hebben tijdens hun ontmoeting vannacht met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy extra Amerikaanse steun ter waarde van 322 miljoen dollar toegezegd.

"Dit zal de militaire capaciteiten ondersteunen die Oekraïne nodig heeft, met name de strijd in Donbas", zei een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Deze hulp zal de Oekraïense strijdkrachten ook helpen bij de overgang naar meer geavanceerde wapens en luchtverdedigingssystemen zoals wordt gebruikt bij de NAVO."

De totale Amerikaanse steun aan Oekraïne sinds de invasie door Rusland heeft een waarde van ongeveer 3,7 miljard dollar.

Rusland heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor verdere wapenleveringen aan Oekraïne. "We hebben benadrukt dat het onaanvaardbaar is dat de Verenigde Staten wapens leveren aan Oekraïne. We hebben opgeroepen om een einde te maken aan deze praktijk", zei de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, tegen de zender Rossiya 24. Dit gebeurde via een officiële diplomatieke brief die is verzonden aan Washington om de bezorgdheid van Rusland te uiten. Dergelijke wapenleveringen verergerden de situatie en verergerden het conflict, zei Antonov.

Rusland schiet zijn doel voorbij in de oorlog tegen Oekraïne, aldus Blinken. "We zien dat Rusland op dit moment faalt als het gaat om zijn oorlogsdoelen, en Oekraïne slaagt", zei Blinken in Polen na zijn gezamenlijke reis naar Kiev met Austin. Rusland heeft zich tot principieel doel gesteld Oekraïne volledig te onderwerpen en het land zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid te ontnemen, vervolgde Blinken. "Dat is mislukt". Het Russische leger is enorm achtergebleven bij de verwachtingen, en de economie is verwoest door sancties en een massale uittocht van westerse bedrijven.