Moto2-race Portugal ontsierd door massacrash, Roberts stunt met zege

De Grand Prix van Portugal in de Moto2 heeft zondag voor flink veel chaos gezorgd. Op het circuit van Portimão ging het halverwege flink fout, hoewel de schade gelukkig wel vooral beperkt bleef tot kapotte motoren en dergelijken.

Aron Canet had de poleposition in handen, Cameron Beaubier en Jake Dixon stonden naast hem en op rij twee vonden we Tony Arbolino, Augusto Fernandez en Sam Lowes, voor Ai Ogura, Somkiat Chantra en Joe Roberts. Zonta van den Goorbergh vertrok vanaf een keurige zestiende plek, Bo Bendsneyder startte vanaf plek 22.

Beaubier kende een lekkere start en greep de leiding, voor Canet, Arbolino, Chantra en Ogura. Canet en Beaubier trokken een klein gaatje, Arbolino en Ogura voerden de achtervolging aan - Chantra zakte terug tot de achtste plek, omdat hij nog een long lap-penalty tegoed had vanwege een akkefietje in de vorige race.

Na negen ronden ging het ineens helemaal fout: Canet, Beaubier én Ogura schoven allemaal op nagenoeg exact dezelfde wijze hard onderuit, gevolgd door nog een hele hand vol rijders vlak achter hen. Niet geheel verrassend werd gelijk de rode vlag van stal gehaald, gelukkig werd wel vrij snel gemeld dat alle betrokken coureurs in elk geval relatief in orde waren.

Naast de gehele top-3 van de race gingen ook Arbolino, Chantra, Lowes, Augusto Fernandez, Albert Arenas, Simone Corsi en Van den Goorbergh onderuit, waarbij het nog eeen godswonder was dat er niemand geraakt werd door de op uiterst hoge snelheid glijdende motoren. De organisatie nam de tijd om de boel op te ruimen en de nieuwe raceafstand werd ook gemeld: zeven ronden waren er nog te gaan.

Na een vrij uitgebreide onderbreking kon er dus weer geracet worden, met Jake Dixon, Joe Roberts en WK-leider Celestino Vietti op de nieuwe eerste startrij, gevolgd door Jorge Navarro, Fermin Aldeguer en Jeremy Alcoba - de top-10 was nogal uitgehold, aangezien acht van de eerste tien coureurs in het grind rolden.

Een paar bochten na de start schreef Dixon zijn motor af met een flinke stuiterpartij door het grind, Roberts pakte de leiding, voor Aldeguer, Marcel Schrötter en Vietti. Roberts sloeg in rap tempo een flink gat, Schrötter en Navarro knokten om de tweede plek en Vietti duelleerde met Aldeguer om de vierde positie in de race.

Roberts reed onbedreigd naar een onverwachte overwinning, achter hem werd geknokt om de tweede positie. Schrötter was wat weggezakt, maar Vietti had zijn plaats ingenomen en hield Navarro van de tweede plek af. Schrötter werd wel vierde, Bendsneyder kwam door al het gedoe uiteindelijk uit op de achtste plek.

Roberts is overigens de eerste Amerikaanse winnaar in de middenklasse sinds John Kocinski in 1990.