Van Vleuten soleert naar zege in Luik-Bastenaken-Luik

Annemiek van Vleuten heeft Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. Na 142 kilometer was de Nederlandse renster van Movistar duidelijk de sterkste. Ze won met een halve minuut voorsprong op Grace Brown, die de sprint won voor de tweede plaats, voor Demi Vollering.

Op dertig kilometer van de streep opende Van Vleuten de aanval. Op de beklimming van Côte de la Redoute reed de 39-jarige Nederlandse in een ruk naar de kopgroep, die ontstaan was op Côte du Rossier. Van de vroegere kopgroep kon alleen de Zwitserse Marlen Reusser volgen.

Reusser, ploeggenote van favoriete Vollering, hield in het wiel Van Vleuten de benen stil, waardoor de achtervolgende groep kon terugkeren. In aanloop naar de laatste beklimming zag de Australische Brown haar kans en plaatste een aanval. De renster van FDJ begon Côte de la Roche-aux-Faucons begon met twintig seconden voorsprong op de groep van de favorieten. Van Vleuten liet op de laatste helling van de dag ook zien dat ze over de beste benen beschikte en reed iedereen op de lastige klim los. Ze had snel het gat naar Brown gedicht en liet haar vervolgens snel achter.

Op de top van de Côte de la Roche-aux-Faucons had Van Vleuten een voorsprong van twintig seconden op vijf achtervolgsters. Ondanks dat de samenwerking goed was in de achtergrond zouden ze nooit meer bij Van Vleuten, waardoor de Nederlandse voor de tweede keer Luik-Bastenaken-Luik wist te winnen. In 2019 was ze ook al eens de beste. Brown sprintte nog naar de tweede plaats, voor Vollering.