Van Amersfoort-coureur Colapinto wint chaotische F3-race op Imola

Op het circuit van Imola is zaterdagochtend het raceweekeinde aldaar van start gegaan. De jongelingen in de Formule 3 openden het bal met de sprintrace, zondagochtend wordt die gevolgd door de langere hoofdrace.

De poleposition was in handen van Franco Colapinto, die Ido Cohen naast zich had staan. Kush Maini en Caio Collet vertrokken vanaf de tweede rij, voor Isack Hadjar en Victor Martins. Bij de start behield Colapinto de leiding, Collet schoof door naar plek twee, voor Maini, Martins, Hadjar en de slecht vertrokken Cohen.

Na een paar ronden DRS'te Collet zich voorbij Colapinto, terwijl Hadjar met een fraaie aanval Maini te grazen nam. Niet veel later stonden Zak O'Sullivan en Josep Maria Marti vanuit het middenveld samen in de grindbak, waardoor de safety car in actie moest gaan komen. Maini kon ondertussen afhaken: hij kreeg een drivethroughpenalty, omdat hij bij de start niet binnen de lijntjes stond.

Reece Ushijima en Federico Malvestiti waren in het achterveld de volgenden die een plekje tegen de bandenstapels op zochten, de safety car kon gelijk de baan weer op. Met nog vier ronden te racen werd het groen weer gezwaaid, leider Collet werd gevolgd door Colapinto, Hadjar, Martins en Jak Crawford en Gregoire Saucy.

Saucy ging bij de herstart door de grindbak na een tik tegen Zane Maloney, dus de Barbadiaan schoof op naar plek zes. Crawford deed een aanval op Martins, maar ging daarbij door het grind. Voorin deed Colapinto een heerlijke aanval op Collet, met succes, waarna de Braziliaan gelijk aangevallen werd door Hadjar: dat ging minder goed, beiden stuiterden door het grind en Collet was zelfs helemaal gezien.

Colapinto kon zo voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing toch vrij simpel naar een mooie overwinning rijden, Martins werd nog nét tweede: Crawford zat er een paar honderdsten achter.