Baanrenster Van Riessen sprint naar tweede plek in Nations Cup Glasgow

De tweede avond van de openingswedstrijd in de Nations Cup baanwielrennen heeft weer wat Nederlands succes opgeleverd. Op de individuele sprint deed Laurine van Riessen het uitstekend namens de BEAT Cycling Club.

Individuele sprint vrouwen
Van Riessen kwalificeerde zich als zevende en rekende vervolgens af met de Jamaicaanse Dahlia Palmer en de Australische Kristina Clonan. In de kwartfinales won ze overtuigend met 2-0 van de Française Mathilde Gros, terwijl ook Martha Bayona Pineda uit Colombia twee keer geklopt werd.
In de finale was het dan wel klaar voor Van Riessen: er stond geen maat op Kelsey Mitchell uit Canada, die haar twee keer overtuigend de baas was. Bayona klopte de Oekraïnse Olena Starikova met 2-0 in de strijd om plek drie, Steffie van der Peet en Hetty van der Wouw gingen er in de eerste ronde uit.

Afvalkoers mannen
Roy Eefting was verrassend de allereerste afvaller in het veld van 24 mannen, waar meerdere toppers er al vroeg af moesten. Uiteindelijk bleven er drie over, waarbij Tim Torn Teutenberg namens Duitsland genoegen moest nemen met plek drie. De Nederlander Yoeri Havik had de onmogelijke taak om Elia Viviani van het lijf te houden en werd keurig tweede, de Italiaan was een maatje te groot.

Afvalkoers vrouwen
Marit Raaijmakers kon als eerste inpakken, een weinig succesvolle koers voor de talentvolle Nederlandse. Het thuispubliek raakte Neah Evans kwijt op plek vijf, de Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston werd derde. Valentine Fortin uit Frankrijk was niet opgewassen tegen Yumi Kajihara en werd tweede, achter de ietwat verrassende Japanse winnares.

Individuele achtervolging mannen
In de finale nam Corentin Ermenault uit Frankrijk het op tegen de Duitser Nicolas Heinrich, die het vooral van zijn sterke slotstuk moet hebben. Ermenault bouwde rap een flinke voorsprong op, maar Heinrich kon het niet echt meer bolwerken in de slotkilometer: de Fransman won in 4:05,644 minuten, Heinrich finishte in 4:09,371 minuten. Plek drie was in 4:09,209 voor de Brit Charlie Tanfield, die Heinrich's landgenoot Tobias Buck-Gramcko versloeg (4:10,453).

Kilometer tijdrit mannen
Melvin Landerneau kwalificeerde zich als snelste voor de finale, maar in die eindstrijd moest de Fransman het hoofd buigen voor Cristian Ortega: de Colombiaan was snel in het slotrondje en finishte in 1:00,325 minuten. Landerneau werd met 1:00,700 wel tweede, voor Alejandro Martinez uit Spanje (1:00,832).