Staking KLM-personeel op Schiphol voorbij, 110 vluchten zijn geannuleerd

Bagagelossers van KLM hebben vanochtend het werk neergelegd op Schiphol. Volgens FNV gaat het om een wilde staking die niet door de vakbond is georganiseerd. Het personeel is kwaad op KLM, omdat de luchtvaartmaatschappij ervoor gekozen zou hebben een deel van het werk uit te besteden aan het bedrijf Viggo. De staking valt tijdens een van de drukste dagen van de meivakantie. Zo meldt AT5

Update 18.00 uur: Op Schiphol is het nog altijd druk, maar de ergste chaos is inmiddels voorbij. Rond het middaguur werd de staking van het KLM-grondpersoneel beëindigd. Door de staking moesten in totaal 110 vluchten op Schiphol geannuleerd worden. Honderden andere vluchten liepen vertraging op.

Eerdere berichtgeving:
KLM zou volgens vakbond FNV afhandelingsbedrijf Viggo nodig hebben vanwege het grote personeelstekort bij haar eigen grondafhandelingsafdeling. Het KLM-personeel klaagt over slechte arbeidsomstandigheden, zoals een te laag salaris, en zou dat de reden zijn voor het enorme tekort.

Op een filmpje dat gedeeld wordt door FNV is te zien dat de medewerkers in een kantine zitten en onder andere 'actie' roepen en nieuwe collega's eisen. Ongeveer 150 werknemers hebben het werk neergelegd.

De wilde staking valt in een de drukste dagen van de meivakantie, die vandaag begonnen is. In een andere tweet is te zien hoe Vertrekhal 1 vanmorgen vroeg al volgelopen is. De komende weken wordt er dagelijks topdrukte verwacht. Bij alle bedrijven op Schiphol is er te weinig personeel om het grote aantal passagiers en vluchten zonder groot oponthoud te verwerken.

Schiphol meldt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en extra vluchtannuleringen. De situatie in de vertrekhallen noemt de luchthaven 'beheersbaar'. KLM heeft al meerdere vluchten moeten schrappen vanwege landingsbaanonderhoud op Schiphol en een ongunstige windrichting. Daardoor zijn er minder start- en landingsbanen beschikbaar.