Zweden: politie lost schoten bij tegendemonstratie islamofobie

Op de vierde dag in rij kwamen in Zweden na een bijeenkomst van de ultrarechtse groepering Stram Kurs opnieuw tegendemonstranten in opstand. In Norrköping loste de politie zondag waarschuwingsschoten. Drie mensen werden hierdoor geraakt via afketsingen, volgens de politie. Volgens de politie zijn in Malmö een bus, een auto en vuilnisbakken in brand gestoken.

De drie gewonden uit Norrköping zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht en uit voorzorg in hechtenis genomen, omdat ze worden verdacht van een misdrijf.

De protesten werden opnieuw veroorzaakt door een bijeenkomst van de anti-islamitische en anti-immigrantengroep Stram Kurs (Strammer Kurs) onder leiding van politicus en advocaat Rasmus Paludan. Deze houdt momenteel een 'tournee' door verschillende Zweedse steden en organiseert daar bijeenkomsten, waarbij één koran wordt verbrand. Er zijn al verschillende botsingen geweest tussen de politie en tegendemonstranten.

Protesten in verschillende steden
Zaterdag werd een Stram Kurs-demonstratie verplaatst van Landskrona in Zuid-Zweden naar een parkeerplaats in de naburige stad Malmö om rellen te voorkomen. Toch braken er in verschillende delen van Malmö protesten uit, waarbij relschoppers met stenen naar de politie gooiden. Volgens een woordvoerster raakten politieagenten niet gewond. Wel kwamen er meerdere meldingen van vandalisme binnen.

In Norrköping gingen zondag 150 demonstranten de straat op tegen Stram Kurs. Volgens de politie zijn er stenen naar agenten gegooid en zijn auto's in brand gestoken. De politie arresteerde vier demonstranten.

Bij soortgelijke botsingen in de stad Linköping werden tien mensen met lichte verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, meldde het persbureau TT, daarbij verwijzend naar gezondheidsautoriteiten.