Opnieuw rellen Zweden, Deense politicus die korans verbrand geraakt door steen

Voor de derde dag op rij zijn er ongeregeldheden in Zweden vanwege een serie aangekondigde koranverbranding, door de Deense rechtsextremistische politicus Rasmus Paludan, die al eerder op politieke bijeenkomsten een koran heeft verbrand, is in Malmo geraakt door een steen die werd gegooid door een tegendemonstrant.

Paludan heeft een beenwond, meldt de politie. Ook zou een Deense journalist gewond zijn geraakt tijdens de schermutselingen.

Behalve in Malmo kwam het in Landskrona ook tot een aanvaring tussen demonstranten en agenten. Maar de situatie lijkt zaterdag minder ernstig te zijn verlopen dan vrijdag, toen zeker twaalf agenten gewond raakten.

De aanleiding voor de rellen is een reeks bijeenkomsten van Paludan. Op deze manifestaties houdt hij een toespraak, en er worden korans verbrand, dit gebeurt met toestemming onder het motto van vrijheid van meningsuiting. Moslims vatten verbranding van hun heilige boek op als een zware belediging.

Gemaskerde jongeren gooiden volgens de krant Aftonbladet met stenen naar de politie, barricadeerden wegen en staken auto’s in brand. Om erger te voorkomen besloot de korpschef de bijeenkomst van Paludan, voorman van de Deense groepering Stram Kurs (Harde Lijn), te verplaatsen naar een beter te beveiligen plek in Malmö.

Ook daar werd de Paludan aan het begin van de avond opgewacht door antifascistische tegendemonstranten. Deze activisten probeerden door de afzetting heen te breken, onder andere met een auto. De chauffeur is gearresteerd.