'Als Russen onze laatste strijders in Mariupol doden staken we de onderhandelingen'

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft Rusland gedreigd met beëindiging van de vredesbesprekingen als de resterende Oekraïense militanten in de havenstad Mariupol worden gedood.

"De vernietiging van onze jongens in Mariupol (...) zou een einde kunnen maken aan elke vorm van onderhandelingen", zei Zelensky in een interview met lokale internetmedia dat zaterdag werd gepubliceerd.

De Russische troepen vertoonden verschillend gedrag tegenover de verschillende Oekraïense eenheden. "Er zijn daar militairen die pure haat hebben naar het Azov-regiment en ik denk niet dat ze deze strijders laten leven", zei de Oekraïense leider. Het door nationalisten gedomineerde regiment Azov, heeft een belangrijke rol gespeeld in de strijd om Mariupol.

De overgebleven Oekraïense strijders hebben zich verschanst in de staalfabriek van Azovstal. Mariupol werd begin maart volledig omsingeld door Russische troepen en wordt voortdurend beschoten zonder rekening te houden met de bevolking. Een paar dagen geleden sprak de burgemeester over 10.000 tot 20.000 burgerslachtoffers.

Het Russische leger beweert de stad aan de Zee van Azov grotendeels te hebben veroverd: Volgens een mediabericht meldt het Russische ministerie van Defensie dat de laatste Oekraïense strijdkrachten bijna volledig uit Mariupol zijn verdreven. Dienovereenkomstig zouden de Oekraïners meer dan 4.000 militairen hebben verloren in de belegerde kuststad. Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Zelenskyy zei dat ze "in contact stonden met de jongens in de gesloten staalfabriek", die nu worden geconfronteerd met een zes maal groter aantal Russische strijdkrachten.

De Oekraïense president verwierp nogmaals de door Moskou geëiste overdracht van grondgebied: "We handelen niet met ons grondgebied en met onze mensen”. De onderhandelingen, die een Russische en een Oekraïense delegatie begonnen kort na het begin van de oorlog, zijn echter noodzakelijk om de Oekraïense staat te verdedigen en de gevechten te beëindigen.