UK deal: asielzoekers naar Rwanda in afwachting op aanvraag

Priti Patel, BiZa minister van Boris Johnson, heeft in Kigali een overeenkomst gesloten om illegale migranten van de UK naar Rwanda te deporteren.

Asielzoekers die Het Kanaal oversteken en illegaal het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken, kunnen naar Rwanda worden gebracht voor de behandeling van hun asielaanvraag. Dat blijkt uit nieuwe migratieplannen die de Britse regering donderdag heeft gepresenteerd. Rwanda heeft de overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk bevestigd.

De plannen om asielzoekers die in het VK aankomen te deporteren naar Rwanda, worden door liefdadigheidsinstellingen en politici beschreven als "absoluut huiveringwekkend" en "wreed en gemeen".

De regering heeft felle kritiek ontvangen op het beleid met vragen over kosten en impact, evenals over Rwanda's mensenrechtenstatus.

Boris Johnson verweerde  het plan en zei dat het proefproject "ontelbare levens zou redden" omdat het het bedrijfsmodel van "vileine mensensmokkelaars" zou doorbreken.

Het proefproject zou zich in eerste instantie vooral richten op alleenstaande mannen die via een bootje of vrachtwagen arriveren in het VK. De migranten worden naar Rwanda gevlogen terwijl hun asielaanvragen beoordeeld worden. Als de procedure succesvol is doorlopen, zou men langdurig in het Afrikaanse land mogen verblijven.

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, die naar de Rwandese hoofdstad Kigali reisde om de deal te ondertekenen, zei dat de "overgrote meerderheid" van degenen die "illegaal" in het VK aankomen in aanmerking komen voor verhuizing naar Rwanda.