Rusland wil naar G20-vergaderingen blijven komen, laat zich niet boycotten

De groep van de 20 machtigste industriële en opkomende landen (G20) stevent af op een machtsstrijd tussen de VS en Rusland. Ondanks westerse oproepen tot boycot vanwege de oorlog tegen Oekraïne, wil de Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, volgende week virtueel de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 en de gouverneurs van de centrale banken bijwonen, aldus de Indonesische regering, die het voorzitterschap van de G20 bekleedt.

"We hebben geen optie om (geen enkel lid) niet uit te nodigen", zei Wempi Saputra van het Indonesische ministerie van Financiën tegen journalisten in Jakarta. "Tot op heden hebben sommigen hun fysieke aanwezigheid al bevestigd en sommigen hun virtuele aanwezigheid." De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen riep onlangs op tot een boycot van Rusland.

Volgens Saputra overweegt Indonesië Oekraïne, dat geen deel uitmaakt van de G20-groep, uit te nodigen voor de bijeenkomst die op 20 april in Washington plaatsvindt. "De effecten van het conflict in Oekraïne op de mondiale economische omstandigheden zullen worden besproken".