Bastianini pakt leiding in MotoGP-kampioenschap terug na fraaie zege op COTA

De Grand Prix van de Verenigde Staten in de MotoGP heeft zondag voor flink wat spanning en sensatie gezorgd. Vanaf de eerste ronde werd er volle bak geknokt om bijna elke plaats, inclusief de eerste.

Op poleposition vonden we Jorge Martin, naast Jack Miller en Fabio Bagnaia. Op rij twee stonden Johann Zarco, Enea Bastianini en Fabio Quartararo, met Alex Rins, Joan Mir en Marc Marquez op rij drie en Takaaki Nakagami, Luca Marini en Pol Espargaro op de vierde rij.

Miller nam bij de start de leiding over, voor Martin, Bastianini, Bagnaia, Quartararo, Zarco, Mir, Rins en de gebroeders Aleix en Pol Espargaro - Marquez kendde een slechte start en moest vanaf het achterveld in gaan halen. Dat ging aardig en na acht ronden was hij al opgerukt naar de tiende plek.

Halverwege de race was de eerste plek nog altijd in handen van Miller, voor Martin en Bastianini. Inmiddels reed Rins op plek vier, voor Zarco en Bagnaia, met Mir, Quartararo en Marquez in hun kielzog. Vooral voorin was de strijd heftig en na een flink duel knokte Bastianini zich naar plek twee, voor Rins en Martin.

Met vijf ronden te gaan had Bastianini het tempo lekker te pakken en een eerste aanval op Miller's leidende positie leverde gelijk succes op. Martin had het ondertussen erg zwaar en zakte in rap tempo terug tot buiten de top-6, terwijl Rins probeerde om Miller onder druk te zetten en de tweede plek aan te vallen.

Bastianini werd niet meer aangevallen en pakte zijn tweede zege van het seizoen, Rins ging toch nog naar plek twee en Miller completeerde het podium, voor Mir, Bagnaia en de toch nog op plek zes eindigende Marquez.