F1: Uitslag Grand Prix van AustraliŽ

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Australië op zijn naam geschreven. De Monegask reed met zijn Ferrari een dominante race en had ruim twintig seconden voorsprong op Sergio Perez en George Russell. Regerend wereldkampioen Max Verstappen viel uit met motorische problemen.

Op Albert Park begon de race onder veel warmere omstandigheden dan de afgelopen dagen. Leclerc begon op poleposition en was goed weg, voor de als tweede gestarte Verstappen en Lewis Hamilton met de Mercedes. Carlos Sainz ging juist achteruit, want de Spanjaard moest al als negende starten, maar kwam als veertiende door de eerste ronde heen. Daarna werd het weekend nog dramatischer voor de Ferrari-coureur, want hij spinde bij een inhaalpoging op Mick Schumacher op het gras, kwam in de grindbak en was de eerste uitvaller van de dag. Er volgde een safety car.

Na zes ronden werd het veld weer vrijgegeven. Ditmaal met nieuwe regels, want Verstappen mocht niet meer naast de leider kruipen, maar er achter. Dit zorgde er mede voor dat er na de herstart niets veranderde en het veld als een lint op gang werd getrokken door Leclerc. Nadat de DRS geactiveerd was pakte Perez snel plek drie van Hamilton af. Achter de Brit vormde zich een trein met George Russell, Lando Norris en Daniel Ricciardo.

Vooraan reed Leclerc snel weg bij Verstappen die bijna een seconde per ronde verloor. Na achttien ronden was Verstappen die op zijn versleten banden als eerste van de toppers stopte. Hij kwam terug op plek zeven, vlak voor Fernando Alonso die gebruik maakte van de situatie en Pierre Gasly inhaalde. Hierna volgde de een na andere coureur en werd het veld door elkaar geschud.

Sebastian Vettel verloor in de 24e ronde zijn Aston Martin op een kerbstone en crashte, waardoor hij de tweede uitvaller van de dag was. Omdat een safety car volgde reduceerde het veld het tempo. Mercedes haalde snel George Russell binnen die hierdoor als derde aan kon sluiten achter Leclerc en Verstappen. De nog niet gestopte Fernando Alonso lag vierde, voor Perez, Hamilton, de nog niet gestopte Kevin Magnussen, Norris, Ricciardo en de nog niet gestopte Alexander Albon.

Na de herstart trok Leclerc al snel een gat met Verstappen die op zijn beurt niets te duchten had van Russell. Daarachter schoof Perez door naar plek vier, ten koste van Alonso. De Spanjaard kon zich daarna redelijk handhaven omdat achter hem Magnussen de boel ophield. De Deen kreeg wel de McLarens van Norris en Ricciardo om zijn oren.

Verder naar voren bouwde Leclerc een marge van vijf seconden ten opzichte van Verstappen op, terwijl Perez na lang aandringen Russell voorbij was. Dit werd plek twee omdat Verstappen de Red Bull moest parkeren en zo in de tweede keer in drie races puntloos bleef. De achterzijde van de bolide stond in de brand, waarna deze geblust moest worden. Alonso en Magnussen profiteerden hiervan door hun stop te maken, al lagen ze hierna wel buiten de punten.

Er ontstond een flink gevecht om plek negen waar de achteraan gestarte Lance Stroll reed. De Canadees had liefst zeven coureurs achter zich, al wist hij dat hij vijf seconden straf had en ver terug zou vallen. Gasly was de eerste die het lukte, snel gevolgd door Bottas.

Na 58 ronden pakte Leclerc al zijn tweede overwinning van het seizoen, voor Perez en Russell. Hamilton eindigde op plek vier, voor Norris, Ricciardo, Ocon, Bottas en Gasly. Het laatste punt was voor Albon die pas in de laatste ronde zijn verplichte stop maakte en hiermee Williams een broodnodig succesje bezorgde.