Boris Johnson belooft Oekra´ne raketten en pantservoertuigen

De  Britse premier Boris Johnson heeft 120 pantservoertuigen en anti-scheepsraketsystemen toegezegd aan Oekraïne om de Russische aanval af te kunnen weren.

De nieuwe wapenleveringen gaan verder dan de belofte van gisteren om voor 100 miljoen pond aan wapens te sturen, volgens de Britse regering. Dit pakket bevat moderne Starstreak luchtafweerraketten, 800 antitankwapens en precisiegeleide munitie.

"We vergroten onze militaire en economische steun en brengen een wereldwijde alliantie samen om een einde te maken aan deze tragedie", zei Johnson na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy in Kyiv. We moeten zorgen dat "Oekraïne overleeft en weer tot bloei komt als een vrije en soevereine natie."

Johnson zei dat landen die Oekraïne steunen nadat Rusland is binnengevallen, de economische sancties tegen Moskou verder zullen verscherpen. "Samen met onze partners zullen we de economische druk opvoeren en de sancties tegen Rusland week na week verscherpen." De strafmaatregelen zullen ook een afschaffing van het gebruik van Russische koolwaterstoffen omvatten. Daarnaast staat Londen garant voor nog een lening van de Wereldbank van 500 miljoen dollar (361 miljoen euro) aan Oekraïne.