Evenepoel moet eindzege in het Baskenland laten aan Martinez; ritzege Izagirre

Remco Evenepoel heeft zijn leiderstrui niet kunnen behouden in de slotetappe van de Ronde van het Baskenland. De 22-jarige Belg van Quick Step-Alpha Vinyl had het lastig bergop en moest uiteindelijk op de laatste beklimming passen. De eindzege was voor de Colombiaan Daniel Felipe Martínez. De ritwinst ging naar Ion Izagirre, voor Alexandr Vlasov.

Bij aanvang van de loodzware koninginnenrit bedroeg Evenepoels voorsprong op dichtste achtervolger Martínez slechts twee seconden. Daarnaast stonden nog een hoop renners binnen de halve minuut. Met een korte rit van 135 kilometer, met daarin zeven beklimmingen kon er nog een hoop veranderingen komen.

Om de vlucht van de dag te controleren kreeg Quick.Step-Alpha Vinyl de hulp van INEOS Grenadiers, die in dienst van Martínez een stevig tempo oplegden. Op veertig kilometer opende Primoz Roglic de aanval. De Sloveen van Jumbo-Visma stond al een dikke minuut achter in het klassement. Martínez, Vlasov, Vingegaard, Izagirre, Bilbao en Mas sprongen mee, maar niet veel later kon Evenepoel de aansluiting vinden door voor eigen tempo te kiezen.

Na een nieuwe versnelling, ditmaal van Mas. Alle favorieten konden volgen behalve Evenepoel. In de afdaling van de Krabelin kwam Mas ten val nadat hij probeerde Bilbao te volgen. Martinez werd gehinderd door die valpartij en zakte terug tot de groep van Evenepoel. De samenwerking voorin was niet optimaal, terwijl Evenepoel in de achtervolgende groep wel de snelheid erin hield en zou uiteindelijk weer aansluiten bij de koplopers.

De slotklim naar Arrate moest voor de finale beslissing zorgen. Formolo, een overblijver van de vlucht van de dag, was de eerste die versnelde. Evenepoel leek het onder controle te hebben, maar moest op drie kilometer van de top lossen. Izagirre werd bergop nog omver gereden door Vingegaard, maar de Bask was zo sterk en kon niet veel later weer aansluiten.

In de dalende slotkilometers bleven de klassementsmannen samen, de eindzege kon Martinez dus niet meer ontsnappen. In de sprint om de dagzege sprintte Izagirre naar de winst voor Vlasov en Soler. Martinez pakt de eindzege in deze Ronde van Baskenland voor Izagirre en Vlasov. Evenepoel zakte terug naar de vierde plaats.