Chili: 'begraafplaats van pterosauriërs opgegraven, meer dan 100 miljoen jaar oud'

Wetenschappers in Chili zeggen een zeldzame 'begraafplaats' te hebben opgegraven met goed bewaarde botten van oude vliegende reptielen die meer dan 100 miljoen jaar geleden door de Atacama-woestijn van het Andesland zwierven.

De overblijfselen behoren toe aan pterosauriërs, volgens de wetenschappers, vliegende wezens die naast dinosaurussen leefden met een grote spanwijdte en die zich voedden door water te filteren door hun lange smalle tanden, vergelijkbaar met flamingo's.

De groep wetenschappers onder leiding van Jhonatan Alarcon, een onderzoeker aan de Universiteit van Chili, is al jaren op zoek naar pterosauriërs, maar deze ontdekking overtrof hun verwachtingen.

"Deze vondst is van groot belang omdat dit soort vondsten relatief zeldzaam zijn", zei Alarcon. "Bijna overal ter wereld zijn de gevonden pterosauriërresten los van elkaar aangetroffen."

De ontdekking van deze zeldzame begraafplaats zal wetenschappers in staat stellen de gewoonten van de pterosauriër te bestuderen, niet alleen de anatomie van het dier, zei hij.

"We kunnen vaststellen hoe groepen van deze dieren waren samengesteld, of ze hun baby's al dan niet grootbrachten," voegde hij eraan toe.

De botten zijn in uitzonderlijk goede staat aangetroffen: "De meeste pterosaurusbotten die gevonden worden zijn platgedrukt, gebroken," zei David Rubilar, hoofd paleontologie van het Chileense Museum van Nationale Geschiedenis. "Desondanks zijn we in staat geweest om goed bewaard gebleven driedimensionale botten te vinden op deze vindplaats."

Dit kan wetenschappers helpen om de anatomie van pterosaurussen beter te begrijpen.

De vondst werd gedaan op 65 km afstand van een andere vindplaats waar andere pterosaurusresten werden gevonden. Deze ontdekking ondersteunt de hypothese van wetenschappers dat pterosaurussen ooit wijdverspreid leefden in Noord-Chili.