Horecabond: "hogere kosten niet doorberekenen uit vrees dat klanten wegblijven"

Horecaondernemers zijn zeer terughoudend met het doorbelasten van de kostenstijgingen omdat ze bang zijn dat de klanten dan wegblijven. Dit laat de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten nadat de nieuwste inflatiecijfers bekend zijn gemaakt eerder deze week. "Onzekerheid over de toestand in de wereld, mogelijke effecten op de economie en het consumentenvertrouwen, maakt dat veel ondernemers niet alle stijgingen durven door te belasten". Zo meldt AT5.

Met de coronacrisis achter de rug zijn de zorgen voor horecaondernemers nog niet voorbij. Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, zijn onder andere de energiekosten, bierprijzen, grondstoffen en  producten zoals vis en vlees fors in prijs gestegen. Hogere kosten dus, en dat zorgt voor de nodige zorgen binnen in de horecabranche.

"Onze ondernemers hebben te maken met flinke kostenstijgingen. Ze zouden dit door moeten belasten aan hun gasten, maar je ziet terughoudendheid. Veel ondernemers hebben hun prijzen iets verhoogd, maar niet evenredig met de verhoging van hun kosten. Na een lange periode van beperkingen en lockdowns wordt de komst en waardering van gasten gekoesterd", aldus Eveline Doornhegge, regiomanager Amsterdam van Koninklijke Horeca Nederland.

Kok in actie (Pixabay)
Kok in actie (Pixabay)