Domenicali: "We willen een Amerikaanse coureur in de F1"

Nu de populariteit van de Formule 1 in Amerika in razend tempo toeneemt door de Netflix-serie Drive to Survive, zijn de F1-bazen niet minder ambitieus geworden. Als het aan Stefano Domenicali ligt staat er binnenkort ook een Amerikaanse coureur op de grid en is voor hem daarmee — naast drie races in de VS — het plaatje compleet.

Waar Phil Hill en Mario Andretti in een ver verleden het wereldkampionschap wisten te winnen, is het lijstje Amerikaanse F1-coureurs van de afgelopen jaren schamel te noemen. Scott Speed is de laatste rijder die een volledig seizoen in de Formule 1 afwerkte en verdween net zo stilletjes via de achterdeur als zijn opvolger Alexander Rossi. Sindsdien heeft geen enkele Amerikaanse coureur meer in de hoogste autosportklasse gereden.

"Het is voor ons belangrijk om een Amerikaanse coureur in de Formule 1 te hebben. De coureurs maken immers het verschil. Zij zijn de hoofdpersonen waarmee iedereen verbonden is. Het is vanuit commercieel oogpunt voor zowel ons als de organisatoren interessant", maakte de CEO kenbaar.

Afgezien van de commerciele waarde beaamt Domenicali dat het forceren van een Amerikaanse coureur in de F1 meer kwaad dan goed kan doen: "Het is echter belangrijk dat we investeren in een veelbelovende coureur want hij moet daadwerkelijk wat toevoegen. We moeten reëel zijn. Anders zal het averechts voor ons werken als een soort boemerang-effect. Het zal niet makkelijk zijn om dit te bewerkstelligen, maar daarom werken we samen met de Amerikaanse federatie om er in te investeren".

Domenicali: "We willen een Amerikaanse coureur in de F1" (Getty Images / Red Bull Content Pool)