Internationale ophef over massamoord in Bucha, Rusland ontkent betrokkenheid

Na de terugtrekking van Russische troepen uit de voorsteden van Kyiv, zijn er meer dan 400 mensen dood aangetroffen. De lichamen van 410 burgers zijn inmiddels geborgen uit "de bevrijde gebieden in de regio Kyiv", zei procureur-generaal Iryna Venediktova op de Oekraïense televisie. Experts hebben al 140 doden forensisch onderzocht.

De EU beschuldigt het Russische leger van wreedheden in de regio Kiev. EU-buitenlandchef Josep Borrell twitterde dat de Europese Unie Oekraïne steunt bij het documenteren van oorlogsmisdaden. Hij was geschokt. Ook Ursula von der Leyen, toonde zich geschokt door de ontdekking van talrijke gedode burgers in de regio rond Kiev. "Een onafhankelijk onderzoek is dringend nodig", schreef de Duitse politicus op Twitter. Tegelijkertijd verzekerde ze dat degenen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden ter verantwoording zullen worden geroepen. Alle zaken zouden voor het Internationaal Gerechtshof moeten worden gebracht.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft een onderzoek geëist naar "misdaden gepleegd door het Russische leger". Internationale organisaties zoals het Internationale Comité van het Rode Kruis zouden toegang tot deze gebieden nodig hebben om gruweldaden onafhankelijk te documenteren. "We zullen de komende dagen beslissen over verdere maatregelen in de kring van bondgenoten", zei Scholz. "Poetin en zijn aanhangers zullen de gevolgen voelen." Hij zei: "Het vermoorden van burgers is een oorlogsmisdaad. We moeten deze misdaden van de Russische strijdkrachten onophoudelijk onderzoeken." Duitsland zal doorgaan met het leveren van wapens aan Oekraïne, zodat het zich kan verdedigen tegen Rusland.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zijn ontzetting uitgesproken over de dood van talloze mensen in de buitenwijk Bucha in Kiev. "Het is wreedheid tegen burgers zoals we die al decennia niet meer in Europa hebben gezien", zei Stoltenberg tegen CNN. "Het is afschuwelijk en absoluut onaanvaardbaar dat burgers worden aangevallen en gedood."

De Franse president Emmanuel Macron wil Rusland ter verantwoording roepen na de ontdekking van talloze burgerdoden in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev. De foto's uit de stad Bucha met "honderden op een laffe wijze vermoorde burgers op straat zijn ondraaglijk", schreef het staatshoofd zondag op Twitter. "De Russische autoriteiten moeten verantwoording afleggen voor deze misdaden."

De Britse premier Boris Johnson heeft de wreedheden tegen Oekraïense burgers krachtig veroordeeld. "De verachtelijke aanvallen van Rusland op onschuldige burgers in Irpin en Bucha zijn een verder bewijs dat Poetin en zijn leger oorlogsmisdaden begaan in Oekraïne", zei Johnson in een verklaring. De Britse premier beloofde "alles te doen wat in mijn macht ligt om de oorlogsmachine van Poetin uit te hongeren". Johnson zei dat de sancties tegen Moskou zouden worden aangescherpt en dat de wapenleveringen en humanitaire hulp aan Oekraïne zouden worden verhoogd. Hij herhaalde ook de Britse steun voor een onderzoek naar wreedheden in Oekraïne door het Internationaal Strafhof in Den Haag. "We zullen niet rusten voordat gerechtigheid is geschied."

Het Russische ministerie van Defensie heeft de massamoord op burgers in Bucha ontkend. "Tijdens de periode dat deze stad onder controle stond van de Russische strijdkrachten, was geen enkele inwoner het slachtoffer van geweld", aldus het ministerie. Alle inwoners hadden de mogelijkheid om "Bucha vrijelijk in noordelijke richting te verlaten", terwijl vanuit het zuiden de stad "24 uur per dag door Oekraïense troepen werd beschoten".

Elk beeld- en filmmateriaal dat in dit verband door Oekraïne wordt vrijgegeven, vormt "een nieuwe productie van het Kyiv-regime voor de westerse media", meldde het persbureau RIA, daarbij verwijzend naar het ministerie. Alle Russische eenheden verlieten Bucha op 30 maart, meldde Interfax.

Rusland wil een zitting van de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen in het licht van beschuldigingen van mogelijke oorlogsmisdaden in Bucha, Oekraïne. Dit schreef de Russische vertegenwoordiger bij de VN, Dmitry Polanski, op Telegram. Tijdens de bijeenkomst moet de "provocatie van Oekraïense radicalen" worden besproken.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, heeft Oekraïne ervan beschuldigd te proberen de vredesbesprekingen te verstoren met berichten over mogelijke oorlogsmisdaden in Bucha. "Het idee achter de volgende misdaad van het 'Kyiv-regime' is om vredesonderhandelingen te verstoren en het geweld te laten escaleren", schreef Zakharova op Telegram.

Zie ook : Russische troepen laten honderden doden op straat achter in Bucha