Aleix Espargaro in 200e MotoGP-race éindelijk de beste, elke MotoGP-coureur heeft zege

Op het Autódromo Termas de Rio Hondo in Argentinië is de Grand Prix van Argentinië zondag ook in de MotoGP afgewerkt. Dat leverde een fantastische en emotionele overwinning op, zowel voor de rijder als voor het team.

Aleix Espargaro vertrok vanaf een voor Aprilia historische poleposition, Jorge Martin en de verrassende Luca Marini stonden ernaast. Pol Espargaro, Maverick Viñales en Fabio Quartararo vertrokken vanaf rij twee, voor Alex Rins, Joan Mir en Johann Zarco.

Martin kende een dijk van een start en nam de leiding in handen, aanvankelijk kon alleen Aleix Espargaro een beetje volgen. Pol Espargaro duelleerde met Marini om plek drie, voor Rins, Mir, Viñales, Takaaki Nakagami, Brad Binder en WK-leider Enea Bastianini.

Zarco gleed na een handvol ronden onderuit, terwijl Martin en Aleix Espargaro voorin een gat hadden geslagen naar Pol Espargaro en de Suzuki's van Rins en Mir. Daar wist Rins zich los te rijden van zijn teamgenoot, met tien ronden te gaan maakte Bastianini wat verder naar achteren een fout: hij verloor een handvol plekken.

Het duel om de winst ging ondertussen gezellig door: acht ronden voor het einde deed Aleix Espargaro een poging, maar dat werd gevolgd door een foutje en dus sloeg Martin terug. Dat lukte een ronde later niet nog eens en dus hadden we een nieuwe leider, met Rins nog steeds op plek drie.

Als enige van de 24 coureurs in de MotoGP had Aleix Espargaro nog nóóit in zijn leven een Grand Prix gewonnen, in geen enkele klasse, maar na een geweldig optreden kwam daar uitgerekend in zijn 200e MotoGP-race - en zijn 283e Grand Prix - éindelijk een einde aan: Aleix pakte een prachtige overwinning, voor Martin en Rins, en Aprilia kon haar eerste MotoGP-zege ooit vieren.