Polen: 'open voor stationering 50.000 extra soldaten en kernwapens uit de VS'

De Poolse vice-premier Jaroslaw Kaczynski heeft zich bereid getoond om vAmerikaanse kernwapens in zijn land te plaatsen. "Als de Amerikanen ons zouden vragen om Amerikaanse kernwapens in Polen op te slaan, zouden we ervoor openstaan. Het zou de afschrikking tegen Moskou aanzienlijk vergroten", zei de nationaal conservatieve politicus aan de 'Welt am Sonntag'. Op dit moment is deze vraag niet aan de orde, "maar dat kan snel veranderen". Het initiatief moet van de Amerikanen komen, zei hij. Maar in principe is het zinvol om de plaatsing van nucleaire wapens uit te breiden tot de oostflank van de NAVO.

Kaczynski roept op tot een forse uitbreiding van het aantal Amerikaanse soldaten aan de oostflank van de NAVO in Europa. "Polen zou het toejuichen als de Amerikanen hun aanwezigheid in Europa zouden vergroten van de huidige 100.000 soldaten naar 150.000 soldaten vanwege de toenemende agressiviteit van Rusland", zei Kaczynski in hetzelfde interview. Hiervan zouden 75.000 soldaten permanent aan de grens met Rusland gestationeerd moeten worden, 50.000 soldaten in de Baltische staten en in Polen zelf.

De oostflank moet in de toekomst veel beter beschermd worden. "Soldaten van de kernmacht Amerika zijn de sterkste afschrikmiddelen voor Rusland om NAVO-landen niet aan te vallen en geven ons de meeste veiligheid."