FOK! Wat een weer: terugblik!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo daar!

Ongelofelijk wat een situatie hebben we beleefd. Zo complex zie je het maar zelden. Pas een dag of 3 geleden zagen we pas dat er wel eens een zeer interessante situatie aan zou kunnen komen. Dit in tegenstelling tot stormen, want die zie je al veel eerder aankomen of in ieder geval de signalen daarvan. Vaak veranderen de modellen nog wel eens in zo'n situatie, echter in deze situatie waren de veranderingen voorafgaande aan het hele gebeuren vrij miniem.

Gisteren had ik al besproken over gisteren, dus nu gaan we het hebben over ná 19.00 gisteravond. Rond een uur of zeven was de situatie nog grotendeels als die van overdag. Regen/sneeuw over een brede strook over het oosten naar het noorden en noordwesten toe. Op den duur kwam er langzaam beweging in en begon de neerslag zich langzaam uit te breiden. De activiteit aan de westkant was echter nog erg laag. Dit hield nog enige tijd aan. Ook begon er een aantal zaken ons parten te spelen, maar daarover zo meer.

Rond een uur of 9 begon het ook in het westen te sneeuwen. Het bleef echter ondanks de intensiteit niet meteen liggen. De eerste meldingen kwamen uit de omgeving van de grote steden. In bijvoorbeeld Haarlem-Noord en Vijfhuizen was er rond een uur of 11 al zo'n 3 cm gevallen. Hier bij mij echter lag nog steeds vrijwel niets, alleen op de daken was het wat wittig.

Op dat moment kwamen er meldingen uit Egmond Aan Zee en Zandvoort dat daar al zo'n 5 cm was gevallen. Toen wist ik al hoe laat het was. Op dat moment maakte Amstelveen melding van matige regen en ook in Het Gooi was er van sneeuw nauwelijks sprake. Rond middernacht gaf ik het op. Het zou vrijwel niets meer gaan worden. 

Uiteindelijk is er op de Veluwe zo'n 22 cm gevallen, maar dat ligt op enige hoogte dus dat is logisch. Waar in het laagland viel dan de meeste sneeuw? Geloof het of niet, maar dat is in de omgeving van Haarlem..... inderdaad. In het duingebied rond Overveen is op het KNMI-station bijna 10 cm gemeten. Verder ook in Vijfhuizen 8 cm, Haarlem-Noord 7 cm, en uiteraard in delen van Gelderland alsmede gebieden van Friesland en Groningen.

Het had nog aanzienlijk meer kunnen zijn, want op veel plekken is er zo'n 24 mm aan neerslag afgetapt. Deels dus als regen. 

Uiteindelijk trok het hele spul langzaam naar het zuiden toe en de activiteit nam daarbij ook langzaam af. 

Toen ik rond 05.00 even opstond keek ik naar buiten en was het wel wit, maar beslist niet veel. Je hoorde het bovendien al druipen. Uiteindelijk lag er hier zo'n kleine 2 cm gesloten dek gedurende de nacht.

We kunnen dus concluderen dat er een enorm verschil is tussen de stad en de omgeving er omheen. Dat gaan we nu eens nader analyseren.

Ik vertelde al dat zeker de intensiteit een grote rol zou gaan spelen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd, dus dat ging goed. Wat helemaal niet goed ging was de aanloop naar deze situatie. We hadden dagenlang hoge temperaturen en veel zon. Dus de bodem was nog 'gloeiend' heet. Dit speelde met name voor de steden en/of grote gemeentes een fatale rol.

Wat we ook allemaal vergeten waren, was de temperatuur van het IJsselmeer. Die is/was al opgelopen tot ongeveer 11 graden Was deze situatie begin februari geweest met een koude winter als geschiedenis, dan was het water van het IJsselmeer veel kouder geweest en had dan geen invloed gehad. Nu was ook dit een beslissende factor. Buiten de bodemtemperatuur om zorgde de strakke aanvoer vanaf het IJsselmeer er ook voor dat de temperatuur niet erg kon zakken en duidelijk boven 0 bleef. Daardoor bleven de steden in Noord-Holland en deels Utrecht grotendeels sneeuwvrij, of ontstond er met heel veel moeite een drekje.

Het is hetzelfde principe als in de herfst en het begin van de winter. Ook dan is het zeewater warm en vallen er langs de kust flinke buien bij hogere temperaturen, terwijl het in het binnenland al aardig kan sneeuwen. Alleen komt de wind dan uit een westelijke richting, dus dat is dan logisch. Deze keer leek alles met een noordooster dus uitstekend te zijn. Niet dus. Zoals ik al zei, in februari was er niets aan de hand geweest.  

Door deze situatie bleef de temperatuur ook boven het vriespunt. In de steden mag je daar dan gerust nog een graad bij optellen en dan kom je op zo'n 2 tot 3 graden uit. Ook dit hadden we niet helemaal voorzien. Zodoende kwam alles bij elkaar om het voor de stadsbewoners een klein fiasco te laten maken. 

Verder viel ons de zachtere bovenlucht op in met name Overijssel. Twente kwam niet lager dan +3,5. Ook daar was er van sneeuw dus niet of nauwelijks sprake. 

Uiteindelijk hadden de modellen alles behoorlijk goed in de smiezen. Alleen het resultaat was iets anders. 

Vandaag maakte het april-zonnetje snel korte metten met het sneeuwdek. Hoewel, de zon alleen scheen in de hele noordwestelijke helft. Een prima dag aldaar, maar het was wel erg koud met een graad of 5. 

In de rest van het land was het bewolkt en viel er af en toe lichte sneeuw. Daar was het met 2 graden nog veel onaangenamer. Die verduvelde noordoostenwind neemt nu langzaam af. 

Vannacht kan er in Limburg enige tijd sneeuw vallen en misschien ontstaat er daar wel een klein dekje. In de heuvels kan er zelfs een paar cm vallen. In de rest van het land blijft het droog en de opklaringen in het noordwesten blijven daar. Het gaat overal een graadje vriezen.

Morgen trekt de Limburgse neerslag uiteindelijk ook weg, maar of ze daar de zon nog te zien gaan krijgen is nog maar de vraag. Ik denk dat de meeste opklaringen zich wederom bevinden in het noordwesten. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Een enkel winters buitje sluit ik niet helemaal uit, maar dat stelt weinig voor.

Het wordt wel wat zachter dan vandaag. Op Terschelling een graad of 7, in Utrecht een graad of 6 tot in Limburg een graad of 5. De noordoostenwind is matig van kracht. Alleen op de Wadden waait het nog wat harder.

Fijn weekend!

Red Burgondy (Foto: Jippie)
De 'Red Burgondy' van Jippie wist niet wat haar overkwam. Sneeuw! (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!